Mit 1: restrykcyjne diety są dobrym sposobem na szybkie pozbycie się nadwagi
Z jednej strony jest w tym micie ziarno prawdy. Rzeczywiście, jeśli zastosujesz surową dietę (np. dietę norweską, dietę 1000 kcal lub dietę kopenhaską), schudniesz szybko i sporo, jednak co z tego, jeśli po zakończeniu diety, waga powróci. Rygorystyczne diety nigdy nie przynoszą trwałych rezultatów.
Mit 2: nie można jeść później niż o 18
W istocie nie chodzi o to, aby nie jeść po tej, czy innej godzinie, ale o to, aby nie jeść później niż 2-3 godziny przed pójściem spać. Osoba, która kładzie się ok. 1 w nocy spokojnie może zjeść kolację ok. 22. Najważniejsze, by był to posiłek lekki, najlepiej oparty na chudym białku lub warzywach.
George Tsartsianidis @ 123rf.com
Mit 3: z menu trzeba wyrzucić tłuszcze i węglowodany
Nieprawda. Tłuszcze są jednym z niezbędnych organizmowi składników pokarmowych, m.in. wchodzą w skład błon komórkowych, stanowią zapasowe źródło energii, ochraniają narządy wewnętrzne. Grunt, to spożywać zdrowe odmiany tłuszczów (m.in. orzechy, ryby, ziarna, oliwę), a wyeliminować te niezdrowe (tłuszcze zwierzęce, tłuszcze trans). Również węglowodanów nie możemy pozbywać się z menu całkowicie, ponieważ to właśnie one stanowią dla nas główny materiał energetyczny. Pewna ilość zdrowych węglowodanów (np. owoce, produkty zbożowe) dopasowana do stopnia aktywności fizycznej jest niezbędna.
Mit 4: jeśli ćwiczę, nie muszę przykładać wielkiej wagi do diety
Wiele odchudzających się osób czuje się usprawiedliwionych tym, że regularnie ćwiczy i nie przykłada dużej wagi do tego, co i ile je. Jest to duży błąd. Co z tego, że podczas treningu spalimy 500 kcal, jeśli zaraz potem nadrobimy ten wynik (z nawiązką) objadając się ulubionymi daniami? Aby skutecznie chudnąć należy zjadać o ok. 300 kcal mniej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, a do tego dołączyć ćwiczenia fizyczne.
Mit 5: ziemniaki tuczą
Nieprawda. Ziemniak to warzywo o stosunkowo niedużej kaloryczności (ok. 75 kcal na 100 g). Sam w sobie nie stanowi zagrożenia dla naszej sylwetki. Dopiero to, z czym serwujemy ziemniaki, ma znaczenie dla naszej wagi. Jeśli nie chcesz przytyć unikaj: ziemniaków okraszanych tłuszczem i sosami na bazie mąki i śmietany, ziemniaków w towarzystwie tłustych mięs, ziemniaków ubitych z masłem, ziemniaków smażonych.
anetlanda @ 123rf.com