Chipsy, paluszki, batoniki i cukierki precz – szukamy ich alternatywy
Powyższe chrupiące przekąski jak najszybciej wyeliminuj z diety swojego dziecka. Nie dostarczają mu żadnych potrzebnych składników odżywczych. Zamień je na produkty o niskiej zwartości tłuszczu i cukru.
- Orzechy to świetna alternatywa dla chipsów i paluszków. Są źródłem magnezu, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też białka oraz witamin.
Suszone owoce zawierają błonnik, żelazo i witaminy z grupy B. Stanowią idealną słodką przekąskę, gdy nachodzi chęć np. na batonika, czy ciasteczko.
- Ryżowe wafle i chrupkie pieczywo to również bogate źródło błonnika.
Popcorn – słyszy się o nim, że jest tuczący. Ale w gruncie rzeczy nie chodzi o sam popcorn, lecz o jego dodatki w postaci soli, masła czy miodu. Sam stanowi zdrową przekąskę pełną błonnika i przeciwutleniaczy.
- Batoniki owsiane są pełnowartościową przekąską dla dziecka, którą bez obaw możesz podawać mu codziennie. Najlepiej przygotuj je według własnego przepisu z suszonymi owocami i odrobiną orzechów.
Domowe chipsy – raz na jakiś czas możesz zdecydować się również i na nie. Są mniej kaloryczne od tych ze sklepu. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, skrop oliwą i piecz w piekarniku. Tak samo możesz przygotować frytki z marchewki, krojąc w słupki. W ostateczności możesz wykorzystać bataty.
- Warzywa i dip – na rynku w paczkach znanych wszystkim chipsów pojawiły się dipy, co wprawiło w zachwyt smakowy większość zwolenników tego rodzaju przekąski. Ty zrób zwrot o 360 stopni i przygotuj maluchowi warzywa z dipem do chrupania. Marchewkę, paprykę i brokuły pokrój w cienkie słupki, a dip przygotuj z jogurtu greckiego i ziół.