Składniki na spód do pizzy:
- kalafior,
- jajko,
- przyprawy tj. oregano, bazylia, sól, pieprz,
- mozarella/żółty ser/ parmezan (ok 10 dag).
Sos:
- przecier pomidorowy 30%
- można wymieszać z oregano
Składniki na pizze:
- 4 większe pieczarki,
- pół cebuli,
- papryka,
- szynka,
- mozzarella / żółty ser / parmezan.
Jak wykonać?
- Kalafior podziel na różyczki i rozdrobnij w Thermomixie ( lub zetrzyj kalafiora na tarce o grubych oczkach. Uwaga! Zetrzyj tylko różyczki, głąb się nie nadaje). Ma mieć postać drobnego, ziarnistego ryżu.
- Starte warzywo wrzuć na rozgrzaną patelnię i praż ok 7 minut. Niech cała woda odparuje.
- Do miski dodaj jajko, starty ser, przyprawy i kalafior. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) wyłóż całą zawartość i uformuj okrąg.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
- W momencie, kiedy spód jest w piekarniku na patelni podsmaż pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę.
- Po 20 minutach wyjmij spód, posmaruj ją sosem (tj. Przecierem), wyłóż składniki, posyp serem i z powrotem włóż ją do piekarnika na 5-10 minut.