Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 30 minut
Składniki:
- 300 g dużych krewetek*
- 3 owoce mango
- 2 gałązki świeżej kolendry
- 2 limonki
- Szczypta sproszkowanego imbiru
- Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Krewetki obierz z pancerzyków, natnij grzbiety i usuń czarną żyłkę, pokrój na drobne kawałki. Mango obierz, pokrój miąższ w drobną kostkę. Połącz w misce pokrojone krewetki i mango.
Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki, odłóż kilka listków do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Wyciśnij sok z limonki na krewetki połączone z mango. Dodaj posiekaną kolendrę, imbir i oprósz pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Podawaj w małych szklaneczkach lub przygotuj sześć kokilek* i wypełnij je tatarem z krewetek i mango. Ugnieć lekko za pomocą łyżeczki, po czym odwróć do góry dnem i wyłóż ich zawartość na talerzyki. Udekoruj listkiem kolendry. Podawaj mocno schłodzone.
*typu tygrysie lub królewskie, możesz użyć różowych, obgotowanych krewetek lub świeżych (po ugotowaniu ich przez około 3 minuty we wrzącej wodzie) lub mrożonych.
*Zamiast kokilek możesz użyć obręczy do formowania potraw.