Witaminy powinny w szczególności znaleźć się w diecie dziecka w okresie jesienno-zimowym, chociaż o wiele lepiej jest oczywiście stosować je profilaktycznie przez cały rok – z pewnością w żaden sposób one nie zaszkodzą. Poniżej prezentujemy najważniejsze witaminy, które zadbają o odporność dziecka.
1. Witamina A
Witamina A, nazywana również retinolem pobudza organizm dziecka, aby ten wytwarzał większą liczbę ciał odpornościowych. Witamina A zarówno chroni przed infekcjami, jak i również skraca okres trwania choroby. Warto pamiętać, że witamina A znacznie skuteczniej działa razem z witaminami B i D oraz wapniem i fosforem.
Źródła witaminy A to: ryby, jaja, tran, mleko, papryka, marchew, pomidory, szczypiorek, wątróbka, dynia, szpinak, morele, ziemniaki, szparagi, koper, zielony groszek, kapusta, brokuły.
2. Witamina B6
Witamina B6 (pirydoksyna) wpływa na pracę układu odpornościowego poprzez udział w tworzeniu hormonów – adrenaliny i serotoniny. Witamina B6 jest niezbędna do produkcji przeciwciał oraz czerwonych krwinek.
Źródła witaminy B6: ziemniaki, pełnoziarnista mąka, wątróbka, nabiał, ryby, jaja, drożdże, orzechy włoskie, banany, awokado, szpinak, zielony groszek, soja, kiełki pszenicy.
3. Witamina E
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który skutecznie zwalcza wolne rodniki. Witamina wzmacnia również ścianki naczyń krwionośnych, a także zapewnia prawidłowy rozwój dziecka – witamina E jest polecana szczególnie kobietom w ciąży
Źródła witaminy E: nasiona słonecznika, kiełki i zarodki pszenicy, orzechy laskowe, migdały, soja, szpinak, brukselka, oliwa z oliwek, mleko, jaja, olej rzepakowy, tran.
4. Witamina D
Witamina D odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także skutecznie aktywuje mechanizmy obronne organizmu. Witamina D wykazuje zdolność do kształtowania tej wrodzonej jak i również nabytej odporności - wspomaga działanie białych ciałek krwi oraz dojrzewanie limfocytów T, które są odpowiedzialne za odporność organizmu.
Źródła witaminy D: tran, tłuste ryby morskie, awokado, borówki, żółtka jaj, masło, wątróbka, śmietana, sery dojrzewające.
5. Witamina C
Witamina C (kwas askorbinowy) powoduje zwiększenie liczby białych krwinek w organizmie. Wykazuje działanie antywirusowe oraz skutecznie zwiększa odporność organizmu. Witamina C to także bardzo silny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki. Dodatkowo witamina C wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne - utrudnia to wirusom przedostać się do organizmu.
Źródła witaminy C: czerwona i biała kapusta, kalafior, szpinak, natka pietruszki, brukselka, pomidory, czerwona i zielona papryka, truskawki, czarne porzeczki, cytryny, pomarańcze, poziomki, czerwone porzeczki.