KobiecePorady.pl

Białko w diecie wegetariańskiej

Mięso uważane jest powszechnie za podstawowe źródło białka w diecie człowieka. Czy rzeczywiście tak jest? Skąd jeszcze można czerpać białko?

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Smażone figi z sosem muscat

    Figi to smaczne owoce o niezwykłych wartościach odżywczych, poprawiają trawienie, regulują pracę układu krwionośnego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a suszone figi są skarbnicą wapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem fig, który miałam okazję skosztować na południu Francji, w uroczym miasteczku Vallon Pont d’Arc, w departemencie Ardèche.

  • Dzika róża i kwiat bzu pomogą przetrwać jesień

    Odczuwalne różnice temperatur między dniem a nocą, więcej kichających osób i coraz krótsze dni to oznaki, że lato ma się już ku końcowi i czas przygotować organizm do jesieni. O czym warto pamiętać i jak nie dać się jesiennej infekcji?

  • Zdrowo, smacznie i oszczędnie – nowe trendy w polskiej kuchni

    Zdrowe gotowanie stało się w ostatnim czasie bardzo modne i to nie bez przyczyny - coraz więcej osób rozumie, jak ważny dla naszego zdrowia jest nie tylko ruch, ale i odpowiednia dieta. Zdrowy styl życia i ideologia zero-waste (bez marnowania) wkraczają do polskich domów. I bardzo dobrze. Zachęcamy Was nie tylko do gotowania z produktów lokalnych, sezonowych i zdrowych, ale również do przygotowywania posiłków bez tłuszczu, a także planowania zakupów i nie marnowania jedzenia.

  • Grzyby marynowane – od czego zacząć?

    Nadchodzi czas, kiedy to właśnie grzyby zaczynają dominować w naszych kuchniach. Jesienna pora owocuje masową ilością przeróżnych ich rodzajów. W lasach znajdziemy między innymi: kurki, maślaki, borowiki, koźlarze, podgrzybki czy opieńki. Sprawdź, jak wykorzystać leśne dobrodziejstwa natury i przygotować pyszne grzyby marynowane!