Spożywanie warzyw na parze
Nerki pracują lepiej, gdy je się warzywa gotowane na parze. Można jeść je jako samodzielny posiłek bądź używać jako składnik innych potraw. Najlepszym wyborem są marchew, buraki, seler i pietruszka.
Rozgrzewające przyprawy
Pracę nerek wspomagają przyprawy takie jak: cynamon, anyż, papryka, goździki czy imbir. Można posypywać nimi dania obiadowe, jak i używać ich do przyprawiania grzańców. Równie dobry wpływ na nerki mają cebula, chrzan i czosnek, które zwalczają bakterie w organizmie.
Pożywne kasze
W przypadku zimowego spadku energii nie sięgaj po słodycze, ale po sycące kasze. Ugotowane na sypko 2-3 łyżki kaszy dostarczą do organizmu węglowodanów złożonych, które zagwarantują prawidłowy poziom cukru we krwi. Nerki nie będą dzięki temu obciążone i będą pracować lepiej.
Ziołowe i owocowe herbaty
Dobroczynny wpływ na nerki wykazują ziołowe i owocowe herbatki. Najlepiej wybierać herbatki malinowe, żurawinowe, z czarnej porzeczki bądź z dodatkiem imbiru, miodu i cytryny. W przypadku ziół dobrze jest sięgnąć po pokrzywę.