1. Zielono mi! - zielona herbata, zielone warzywa
Zamień jedną filiżankę kawy lub czarnej herbaty na jej zielony odpowiednik, a od razu zauważysz ogromną różnicę. Zielona herbata wywiera wyjątkowo dobroczynny wpływ na ciało oraz mózg. Zawiera ona polifenole, antyoksydanty, aminokwasy, witaminy (z grupy BB, PP i K) oraz składniki mineralne (m.in. wapń, żelazo, magnez, krzem, jod, fluor i mangan). Ponadto dodatek teiny przyspiesza pozbywanie się toksyn oraz spalanie kalorii. Zielona herbata przyczynia się również do obniżania poziomu złego cholesterolu oraz do usprawnienia procesów trawienia.
Także zielone warzywa są najzdrowszymi z warzyw – stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów. Działają jak przeciwutleniacze i pomagają oczyszczać organizm z toksyn.
2. Ryby morskie
Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 oraz cenną witaminę D. Warto spożywać ryby zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy, kiedy na skutek braku słońca cierpimy na jej niedobory. Witamina D wzmacnia nasze zęby i kości, ale i pomaga budować naszą odporność (na choroby serca, Alzheimera, część nowotworów czy nawet grypę). Odnajdziemy ją nie tylko w rybach, ale i w jajach oraz pełnotłustym mleku.
3. Rozgrzewające przyprawy
Przyprawy nie kończą się na pieprzu i soli! Postaraj się dodawać do posiłków więcej rozgrzewających przypraw – podniosą one temperaturę ciała, pobudzą krążenie i pomogą pozbyć się z tkanek nadmiaru wody. Do takich termogenicznych przypraw zaliczamy chilli, czosnek, imbir, curry i kurkumę. To także dobra metoda na to, żeby utrzymać ciepło stóp i dłoni podczas zimy.
4. Orzechy
Dieta nie oznacza absolutnej rezygnacji z przekąsek. Wystarczy, ze chipsy i czekoladę zastąpisz owocami, warzywami, kawałkami sera czy... orzechami. Szczególnie dobrym wyborem będą pistacje, które zawierają stosunkowo mało tłuszczu i kalorii. Orzechy są bogate w kwasy omega-3, witaminy i składniki mineralne (w tym potas, magnez i fosfor).
5. Naturalne probiotyki
Czyli produkty, które dostarczą organizmowi dobrych bakterii, w tym kiszonki (ogórki i kapusta), chleb na zakwasie, zdrowe kefiry oraz zakwas z buraków. Wprowadzając je do diety, poprawisz równowagę mikroflory jelitowej i wzmocnisz swój system odpornościowy.