Na plebanii, jak powszechnie wiadomo, każdy - ksiądz, ministrant czy księżowska gospodyni - pełnił jakąś rolę. I to nie zmieniło się do dziś. Czym się zajmują księża i co robią ministranci, wszyscy wiemy. Niewiele jednak osób docenia pracę księżowskich gospodyń. A obowiązków taka gospodyni miała i nadal ma co nie miara. Pranie, prasowanie, sprzątanie i oczywiście gotowanie. Bo przecież, ksiądz też człowiek i zjeść musi. A że często się zdarza, że księża lubią dobrze zjeść, to przepisy takich gospodyń są na wagę złota.
niestatystycznypolak.blogspot.com
Wiele z receptur, które udało się zebrać Łukaszowi Modelskiemu ma ponad 150 lat, inne pochodzą od profesjonalistek tej klasy jak Stefania Hoffman i Irena Sieradzka, które księżowską kuchnią zajmowały się ponad pół wieku. Wszystkie opierają się na rodzimych produktach. Nie znajdziemy tu też udziwnień rodem z kuchni fusion.
Kuchnia na plebanii - czy to codzienna, czy ta uroczysta, odświętna pełna jest naturalnych smaków. Trudno bowiem było kilkadziesiąt lat temu zrobić rosół z "kostki" czy sos albo barszcz "z torebki".
Znajdziecie więc w książce Łukasza Modelskiego prawdziwe perełki kulinarne - 200 przepisów zebranych z różnych zakątków kraju od Pomorza po Małopolskę.
Jednak nie tylko przepisy nadają "smaczku" tej niezwykłej książce. Nie mniej ciekawe są tajemnice codziennego życia na plebanii. Co jadają biskupi, kiedy wizytują parafie? Czy w czasie Wielkiego Postu księża rzeczywiście poszczą? Jak wyposażone są plebanijne kuchnie?
Przydadzą się Wam z pewnością sekrety księżowskich gospodyń, którym nie raz i nie dwa zdarzało się udoskonalać jakąś recepturę, w taki sposób, aby potrawa przypadła wszystkim do gustu.
Czy wiedzieliście, że przed wrzuceniem do zupy ziemniaków, dobrze jest je najpierw zalać przegotowaną wodą i pozostawić na 10 minut, aby pozbyć się goryczki ? Czym doprawić baraninę, aby smakowała jak sarnina ? Po co dodaje się do rosołu kawałek czerwonego buraka? Jak ugotować święconkę i przygotować popierduchy?
"Kuchnia na plebanii" to nie tylko doskonałe przepisy na tradycyjne polskie potrawy, to także wspaniała opowieść o życiu w kuchni i od kuchni i skarbnica kulinarnych sztuczek. Warto skorzystać z doświadczenia i wiedzy bohaterek tej niezwykłej książki, wczytać się nie tylko w prezentowane tutaj receptury, ale też z uwagą prześledzić ich wypowiedzi, w których znajdziecie mnóstwo bardzo przydatnych informacji.
Karkówka na zimno przygotowana wg zawartego w książce przepisu Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach (Kaszuby) była rewelacyjna. Może zdecydujecie się przygotować ją sami....? Przepis znajdziecie na naszym blogu kulinarnym "To gotują Saudyjskie Wielbłądy"
Powiązane artykuły
-
Co czytać w długie jesienne wieczory?
Jesień już za pasem. Robi się coraz chłodniej, dlatego zamykamy się w domu. Nudzisz się? Nie wiesz co robić? To proste - zacznij czytać!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Nowa książka Lidla - Kuchnia polska według Karola Okrasy
"Kuchnia polska według Karola Okrasy" to czwarta już książka kucharska wydana nakładem sieci popularnych marketów spożywczych Lidl. Po dotychczasowych sukcesach takich tytułów jak "Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego", "Pascal kontra Okrasa" czy "Ryby są super" przyszła kolej na kuchnię polską.
-
Jojo Moyes - "Zanim się pojawiłeś"
Co robisz, jeśli chcesz uszczęśliwić osobę, którą kochasz, ale wiesz, że to złamie twoje serce? Jest wiele rzeczy, które wie ekscentryczna dwudziestosześciolatka Lou Clark. Wie, ile kroków dzieli przystanek autobusowy od jej domu. Wie, że lubi pracować w kawiarni Bułka z Masłem i że chyba nie kocha swojego chłopaka Patricka. Lou nie wie jednak, że za chwilę straci pracę i zostanie opiekunką młodego, bogatego bankiera, którego losy całkowicie zmieniły się na skutek tragicznego zdarzenia sprzed dwóch lat. Will Traynor wie, że wypadek motocyklowy odebrał mu chęć do życia. Wszystko wydaje mu się teraz błahe i pozbawione kolorów. Wie też, w jaki sposób to przerwać. Nie ma jednak pojęcia, że znajomość z Lou wywróci jego świat do góry nogami i odmieni ich oboje na zawsze.
To czytają Saudyjskie Wielbłądy
Jojo Moyes - "Zanim się pojawiłeś" 2016-12-21 07:43:56 2016-12-20 22:54:52