Fascynacja zielarstwem, powrót do naturalnej kosmetyki, nieprzetworzonej kuchni zdobywa ostatnio wielu zwolenników. Nawet jeśli sam nie jesteś wielbicielem "chwastów", ale szukasz pomysłu na prezent dla zielarza, poniższe pozycje mogą okazać się strzałem w 10-tkę! Przedstawiam Wam listę kilku książek, które mogą spodobać się fanom "zbieractwa". Są to propozycje odpowiednie nie tylko dla osób już bardziej obeznanych z tymi tematami ale również tych, którzy dopiero zaczynają. W poście pojawi się również garść namiarów do ciekawych blogów lub forów oraz kanałów youtube. No to zaczynam. :)
Na początku było drzewo
Praca zbiorowa pod wyd. Baobab
Pozycja wydawnictwa Baobab. Cena z okładki 57 zł. Osobiście nabyłam książkę na pewnym bardzo popularnym portalu aukcyjnym za 30 zł. Jest to w moim odczuciu absolutny "must have" dla fanów "zbieractwa". Książka zawiera min. opis wierzeń związanych z drzewami (bez przynudzania), przytoczenia ze starych ksiąg, piękne ilustracje, a co najważniejsze spis właściwości poszczególnych części drzew wraz z przepisami min. na nalewki, lekarstwa, dodatki do kąpieli, potrawy. Wykorzystałam kilka przepisów z tej książki i wszystkie bardzo mi smakowały. Szukając informacji na forum związanym ze "zbieractwem", kilka razy natknęłam się na osoby wychwalające tę książkę, stąd wiem, że nie tylko ja jestem pod dużym wrażeniem.
Pyszne chwasty
Małgorzata Kalemba-Drożdż
Książka kucharska Małgorzaty Kalemba-Drożdż, która jest autorką bardzo dobrego bloga "Trochę inna cukiernia" koncentruje się jedynie na kilku roślinach, które znajdziecie bez trudu na pobliskich łąkach. Jest to, moim zdaniem, wielki plus tej książki, ponieważ autorka postawiła tu definitywnie na jakość, a nie ilość. Fakt, że nacisk został położony na rośliny bardzo łatwo dostępne czyni z tej książki pozycję dobrą również dla osób raczkujących w temacie. Nie mogłam się nadziwić jak autorce książki udało się tak zgrabnie napisać niedługi, a przy tym obfity w niesamowicie ciekawe informacje wstęp, koncentrujący się na właściwościach poszczególnych chwastów. Ilustracje opublikowane w książce powodują, że czekam z niecierpliwością na wiosnę.
Dzika spiżarnia- czyli zbieractwo dla początkujących
Sergei Boutenko
Osobiście posiadam tę pozycję w języku angielski wydaną pod tytułem "Wild Edibles". Jej autor Sergei Boutenko wywodzi się z rodziny zbieraczy, jednym słowem wie o czym mówi, a raczej pisze. Książka w sposób bardzo przystępny i konkretny opisuje właściwości wybranych drzew i roślin. Przy każdej roślinie znajdziemy informację o ewentualnych zagrożeniach związanych z jej spożyciem, jadalnych częściach, krótki opis wyglądu i smaku, potencjalne użycie, właściwości odżywcze, garść porad np. jakich narzędzi użyć do obróbki. Na końcu książki znajduje się zbiór 60-ciu prostych w wykonaniu przepisów na bazie dzikiej roślinności. Dla mnie jako dietetyka największym bonusem są liczne tabele wartości odżywczych poszczególnych roślin. W Polsce książka została wydana przez wydawnictwo Vivante.
Grown your own drugs oraz Grown your own drugs a year with James Wong
James Wong
Te dwie książki to przed wszystkim pozycję dla tych którzy znają angielski (choć nie tylko), ponieważ niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć informacji o polskim wydaniu. Jeśli nie znasz angielskiego lub znasz ten język w stopniu podstawowym, nadal możesz spróbować swoich sił, ponieważ są to głównie przepisy, które nie wymagają żmudnego tłumaczenia."Grown your own drugs" to zbiór przepisów na lekarstwa i kosmetyki, które możesz wykonać samemu w domu oraz zdawkowy opis "100 top" roślin leczniczych. "Grow your own drugs a year with James Wong" można śmiało nazwać kontynuacją pierwszej części, znajdziecie w niej kolejną dawkę receptur na domowe medykamenty, tym razem poszerzone o kalendarz ziołowych zbiorów. Czy książki są warte zakupu? James Wong jest etnobotanikiem, który sprawił, że zainteresowałam się leczniczymi właściwościami roślin. O sukcesie pierwszej książki świadczy fakt, że wydano jego kolejne poradniki. W tym miejscu należy wspomnieć o "Grow for flavor" i tu dobra wiadomość dla tych którzy nie władają językiem Szekspira. "Grow for flavor" została wydana w języku polskim pod tytułem "Ogród pełen smaków" i jest dostępna między innymi w Empiku. Jest pięknie wydanym poradnikiem, który ucieszy głównie ogrodników. Zawiera wskazówki jakie odmiany warzyw i roślin wybierać do swoich ogródków, oraz jak je pielęgnować aby odpłaciły jeszcze lepszym smakiem i aromatem. Dla tych, którzy wciąż nie są przekonani lub zwyczajnie preferują filmiki polecam odszukanie James Wong na youtube, gdzie możecie obejrzeć sporo jego programów nakręconych dla BBC. Swoje książki nabyłam na amazonie. Jeśli nie macie nic przeciwko używanym książkom i dobrze zapolujecie możecie zdobyć je za zawrotną kwotę 0.01 funta plus koszt wysyłki.
Na początku postu obiecałam Wam również namiary na dobre blogi oraz forum, więc czas dotrzymać słowa. Moimi absolutnymi, blogowymi faworytami w dziedzinie zielarstwa są "Klaudyna Hebda" oraz "Herbiness". Ich autorki naprawdę znają się na rzeczy. Bardzo fachowym źródłem wiedzy jest blog Łukasza Łuczaja, który wydał interesującą książkę "Dzika kuchnia", a której to poświęciłam osobny post na moim blogu. Na co dzień warto podglądać facebook-owe forum "Poszukiwacze roślin", gdzie możecie "zdiagnozować" interesującą Was roślinę, poprzez opublikowanie zdjęcia. Jeśli to zrobisz, bądz pewnien, że wysłałeś zdjęcie dobrej jakości w przeciwnym razie możesz wywołać wojnę wśród uczestników grupy. Użytkowinicy forum bardzo sprawie odpowiadają na zadawane pytania. Jeśli spodobała Ci się moja lista książek zapraszam do zapoznania się innymi moimi recenzjami.
Powiązane artykuły
-
Co czytać w długie jesienne wieczory?
Jesień już za pasem. Robi się coraz chłodniej, dlatego zamykamy się w domu. Nudzisz się? Nie wiesz co robić? To proste - zacznij czytać!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Nowa książka Lidla - Kuchnia polska według Karola Okrasy
"Kuchnia polska według Karola Okrasy" to czwarta już książka kucharska wydana nakładem sieci popularnych marketów spożywczych Lidl. Po dotychczasowych sukcesach takich tytułów jak "Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego", "Pascal kontra Okrasa" czy "Ryby są super" przyszła kolej na kuchnię polską.
-
Jojo Moyes - "Zanim się pojawiłeś"
Co robisz, jeśli chcesz uszczęśliwić osobę, którą kochasz, ale wiesz, że to złamie twoje serce? Jest wiele rzeczy, które wie ekscentryczna dwudziestosześciolatka Lou Clark. Wie, ile kroków dzieli przystanek autobusowy od jej domu. Wie, że lubi pracować w kawiarni Bułka z Masłem i że chyba nie kocha swojego chłopaka Patricka. Lou nie wie jednak, że za chwilę straci pracę i zostanie opiekunką młodego, bogatego bankiera, którego losy całkowicie zmieniły się na skutek tragicznego zdarzenia sprzed dwóch lat. Will Traynor wie, że wypadek motocyklowy odebrał mu chęć do życia. Wszystko wydaje mu się teraz błahe i pozbawione kolorów. Wie też, w jaki sposób to przerwać. Nie ma jednak pojęcia, że znajomość z Lou wywróci jego świat do góry nogami i odmieni ich oboje na zawsze.
Natalia Seroka/Zdrowe smaki
Jojo Moyes - "Zanim się pojawiłeś" 2016-12-21 07:43:56 2016-12-20 22:54:52