Przepis na biszkopt z masą serową i pianką,
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego
- margaryna do wysmarowania blachy
Masa serowa:
- 70 dag świeżego tłustego sera śmietankowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 25 dag margaryny
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- l/2 szklanki wody
Masa białkowa:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1/3 szklanki wody
Polewa:
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 2 łyżki śmietanki
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić na pianę, dodawać porcjami cukier, po jednym żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, aromat. Przelać do formy wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa serowa: ser dwukrotnie zemleć, utrzeć z cukrem. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając żółtka. Połączyć obie masy, wlać rozpuszczoną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Na upieczony i wystudzony biszkopt nałożyć masę i wstawić na godzinę do lodówki.
Masa białkowa: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy już się rozpuszczą, powoli wlewać galaretkę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
Na zgęstniałą już masę serową położyć masę białkową i wstawić na godzinę do lodówki.
Polewa: Wszystkie składniki włożyć do rondelka, wymieszać i na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Gotową polewę wlać na zastygniętą masę z białek.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
U Edytki w kuchni
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54