Przepis na cocotte z ricottą i pomidorkami przygotowała dla Was blgoerka Magda. Zobacz jak przygotować smaczny obiad w stylu włoskim. Na pewno będzie smakował domownikom!
SKŁADNIKI na 2 porcje
- 2 jaja
- 100 ml śmietany
- 75 g ricotty
- 1 łyżka maki pszennej
- 2 łyżki startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- pomidorki
PRZYGOTOWANIE
- Roztrzepujemy jaja, dodając stopniowo śmietanę, ricottę i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Powstałą masę przelewamy do żaroodpornego naczynia wcześniej wysmarowanego olejem. Wierzch posypujemy startym parmezanem i układamy pomidorki.
- Cocotte zapiekamy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Upieczone cocotte powinny być złociste i puszyste.
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku
Przepis na pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku.
-
Wielkanocna tarta na francuskim cieście z sosem mornay
Przepis na wielkanocną tartę na francuskim cieście z sosem mornay
-
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami 2017-04-05 07:30:00 2017-04-04 18:25:33