Pyszne babeczki z mąką migdałową, które nie zawierają jajek. Są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Przy pomocy żelatyny zrobiłam bardzo prostą a efektowną ozdobę imitującą kulę śnieżną.
fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com
Składniki:
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej
- ok. 1 szkl mleka
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki wody
- 1/2 szkl cukru kokosowego
- 1/4 szkl oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 biała czekolada
- kule śnieżne
- 4 łyżeczki żelatyny
- 8 łyżeczek zimnej wody
- 15 małych baloników
- 15 wykałaczek
dodatkowo
- wiśnie czerwone kandyzowane
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki pszennej z proszkiem dodajemy mąkę migdałową i cukier kokosowy. Mieszamy suche składniki.
2. Zmielone siemię lniane rozprowadzamy z 3 łyżkach zimnej wody. Dolewamy mleko ( możemy najpierw dodać 3/4 szklanki a potem ewentualnie resztę) i olej.
3. Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do mniej więcej 15-stu papierowych foremek na muffinki.
5. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Studzimy.
6. Śmietankę gotujemy. Wrzucamy białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Kiedy się rozpuści zostawiamy aż wystygnie a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.
7. (Proponuję zrobić to dzień wcześniej.) Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.
8. Do przygotowania kuli śnieżnych niezbędne są nam małe baloniki. Musimy je nadmuchać a następnie spuszczać powietrze do momentu uzyskania pożądanej wielkości.
9. Dobrze zawiązujemy. Wykałaczkę wbijamy w poprzek, w miejsce za supełkiem.
10. Do odmierzonej ilości wody wsypujemy żelatynę. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
11. Czekamy chwilę, aż trochę przestygnie a następnie zamaczamy balonik trzymając go za końcówkę z wykałaczką. Czynność możemy powtórzyć.
12. Balonik odwracamy do góry nogami aby nadmiar żelatyny nie zastygł na jego czubku.
13. Wykałaczkę wbijamy w kawałek styropianu, jabłko lub coś co utrzyma ciężar.
14. Z podanej porcji powinno wyjść około 6-8 sztuk. Nie polecam robienia podwójnej ilości od razu, ponieważ żelatyna szybko zastyga.
15. Baloniki zostawiamy na około 12 godzin. Kiedy dobrze wyschną, odcinamy końcówkę i usuwamy delikatnie pozostałości.
16. Żelatynowe kule są dość giętkie ale nie pękają, można spokojnie wyrównać je od środka palcami. Nożyczkami obcinamy nierówności.
17. Muffinki smarujemy kremem, na środku układamy po jednej wisience. Zakrywamy śnieżną kulą.
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30