Desery

Słodkie posiłki, które zjada się zwykle po obiedzie. Mogą przybierać najróżniejsze formy, na przykład ciast, galaretek, przekąsek w pucharku, owoców, budyniu czy musów. Desery fit i klasyczne.


3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek

Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.

W te święta zaskocz słodkościami!

Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania.  Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.

Sprawdzony przepis na to, jak wykorzystać przejrzałe banany

Niestety banany z ciemnymi plamkami nie wyglądają już tak apetycznie. W rezultacie leżą, aż całkiem ściemnieją i w końcu lądują w koszu. Nie musi tak być! Możesz je wykorzystać i zrobić banalny w przygotowaniu deser.

Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową

Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!

Pralinki a'la bounty białkowo-tłuszczowe

Zapraszam po przepis na pyszne i zdrowe pralinki a'la bounty, idealne na śniadanie i do kawy.

Galaretka z pigwy lub pigwowca

Łatwy przepis na galaretkę z pigwy lub pigwowca. Własnoręcznie przygotowana galaretka stanowi świetny dodatek do naleśników, racuszków czy gofrów.