Na Walentynki lub na inną okazję, mus czekoladowy, klasyk francuskich deserów, na pewno przypadnie każdemu do gustu. Przygotowuje się go szybko, należy jedynie przewidzieć czas chłodzenia, co najmniej kilka godzin lub całą noc.
Tradycyjnie mus czekoladowy przygotowuje się, dodając do niego żółtka jajek i bitą śmietanę, ja proponuję Wam lżejszą wersję musu tylko z dodatkiem ubitej piany z białek.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Chłodzenie: 2 h
Porcja dla 4- 6 osób :
● 200 g gorzkiej czekolady
● 20 g masła
● 6 białek jajek
● 50 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w wodnej kąpieli.* Odstaw na chwilę do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier.
Delikatnie domieszaj partiami przy pomocy szpatułki pianę z białek do przestudzonej rozpuszczonej czekolady, dodaj przesianą mąkę.
Przełóż mus do małych miseczek lub do jednej większej miski, w zależności od tego, jak wolisz podać mus. Jeśli przygotujesz go w jednej miseczce, możesz go podawać, jak na załączonych zdjęciach, formując porcje przy pomocy łyżki.
Wstaw mus czekoladowy do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Możesz podać mus przyozdobiony odrobiną bitej śmietany.
Uwaga: Kiedy łączysz rozpuszczoną czekoladę z pianą z białek, czekolada nie powinna być ani za gorąca, bo wtedy piana z białek opadnie, ani zbyt chłodna, bo powstaną grudki. Powinna być letnia.
Jeśli wolisz przełamać słodycz czekolady innym smakiem, możesz dodać do musu w niedużych ilościach, drobno pokrojne kawałeczki pomarańczy.
Do musu czekoladowego można także dodawać, wedle własnych upodobań, np. starte ziarno tonka lub odrobiną baskijskiego pieprzu z Espelette. Można przygotować deser z musu z białej i gorzkiej czekolady. Możliwości jest wiele
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Smaki Francji
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30