Pizza z owocami to świetny pomysł na letni deser, spodoba się zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jest kolorowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Możecie użyć do niego gotowego spodu do pizzy lub pizzę własnego wypieku, co jest bardzo łatwe, wymaga jedynie nieco więcej czasu. Będzie świetnym uzupełnieniem do letniego bufetu czy grilla.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 okrągły spód do pizzy
(gotowy lub własnego wypieku, przepis poniżej)
● 200 g truskawek
● 125 g malin
● 10 listków mięty
● 4 łyżki mascarpone
● 1 laska wanilii
● 1 żółtko jajka
● 2 duże łyżki cukru
● 1 łyżka niesolonych pistacji
● odrobina startej białej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Rozwiń spód do pizzy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzę wstaw do nagrzanego piekarnika i lekko podpiecz przez około 5 minut.
Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ostrzem noża wyłuskaj ziarenka.
Mascarpone ubij z cukrem i ziarenkami wanilii.
Truskawki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki. Pizzę posmaruj mascarpone, pozostawiając około 2- 3 cm brzegu, po czym wyłóż na wierzch truskawki.
Brzegi posmaruj żółtkiem, wstaw ponownie do piekarnika na około 10 minut.
Odstaw do ostudzenia, wyłóż na wierzch maliny, udekoruj listkami mięty i posyp startą białą czekoladą.
Ciasto na pizzę :
W około 7 cl letniej wody rozpuść ½ torebki suchych drożdży. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj 1 łyżeczkę miodu i 2 cl oleju z pestek winogron. Dobrze wymieszaj. W osobnej miseczece wymieszaj 110 g mąki T65 i ¼ łyżeczki drobnej soli. W mące zrób zagłębienie i wlej rozcieńczone drożdże. Wyrabiaj ciasto 5-10 min, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj cienko ciasto.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Smaki Francji
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54