Ratatouille- francuski klasyk rodem z Prowansji to rodzaj warzywnego gulaszu, którego kompozycję stanowią kolorowe warzywa lata: pomidory, cukinia, bakłażany i papryka, w różnych kolorach, najczęściej żółta i czerwona. Ratatouille można przygotować poprzedniego dnia, będzie jeszcze lepsza podgrzana następnego dnia. Doprawiona ziołami prowansalskimi, a także pieprzem i świeżym tymiankiem lub rozmarynem, w zależności od upodobań, we Francji jest jednym z najczęściej serwowanych latem dań lub warzywnych dodatków.
Osobiście wolę ratatouille z drobno pokrojonymi warzywami, choć można je oczywiście również pokroić w grubą kostkę. Wszystko zależy od upodobań.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Porcja dla 4 osób :
● 4 pomidory
● 2 papryki (czerwona i żółta)
● 2 bakłażany
● 4 cukinie
● 2 cebule
● 2 gałązki świeżego tymianku (lub rozmarynu)
● 1 liść laurowy
● zioła prowansalskie
● 1 ząbek czosnku
● oliwa z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, cukinię i pomidory oraz bakłażany (po obraniu ze skórki) również pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę z czosnkiem, wrzuć pokrojoną paprykę, podsmaż przez około 5 minut, mieszając, dodaj pokrojone bakłażany, smaż przez około 10 minut, mieszając. Dodaj cukinię, smaż, mieszając i dolewając odrobinę oliwy.
Następnie dodaj pomidory, tymianek i liść laurowy. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż do miękkości. Warzywa muszą być miękkie ale chrupkie. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Pieczone ziemniaki z pomidorkami i czarnymi oliwkami
Przepis na pieczone ziemniaki z pomidorkami i czarnymi oliwkami.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
Smaki Francji
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą 2016-12-05 09:23:51 2016-12-04 20:42:44