Ten klasyk kuchni francuskiej to prosty, ale bardzo efektowny deser, często serwowany w restauracjach, nazywany również „les oeufs à la neige”, czyli „śnieżne jajka”. A skoro na polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, to czemu nie mielibyście ich również podać na słodko? Z kremem angielskim i karmelem to naprawdę wykwintny i pyszny deser. Gorąco zapraszam do wypróbowania przepisu tych, którzy go nie znają.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Porcja dla 4-6 osób:
● 6 jajek
● 50 cl mleka pełnotłustego
● 120 g drobnego cukru na krem angielski
● 60 g drobnego cukru na pływające wyspy
● 140 g drobnego cukru na karmel
● 10 cl śmietany kremówki na karmel (opcjonalnie)
● 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Mleko wlej do rondla z laską wanilii przeciętą wzdłuż (wyłuskaj ziarenka wanilii ostrzem noża). Zagotuj. W międzyczasie oddziel białka od żółtek jajek.
W misce ubij żółtka z cukrem (120 g) do białości. Wlej gotujące mleko, nie przestając ubijać, po czym przelej całość z powrotem do rondla. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas ubijając trzepaczką rózgową, i uważając, aby krem się nie zważył. Kiedy krem zgęstnieje, odstaw do schłodzenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie wstaw do lodówki.
Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier (60 g) i wstaw np. do 6 szklanek albo do kwadratowej lub okrągłej plastikowej foremki. Wstaw do mikrofalówki o mocy 350 W na około 30 sekund, jeśli białka nie będą wystarczająco sztywne, wstaw je na dodatkowe 10 sekund. Odstaw do schłodzenia.
Przed podaniem przygotuj karmel: na małym ogniu rozpuść cukier w rondelku o grubym dnie, dodając odrobinę wody i uważając, by się nie przypalił, nie mieszaj karmelu, możesz jedynie potrząsać garnuszkiem, pod koniec dodaj kremówkę (opcjonalnie). Jeśli dodasz kremówkę, karmel pozostanie bardziej płynny, inaczej ma tendencję do szybkiego twardnienia, możesz również dodać odrobinę soku z cytryny.
Podawaj pływające wyspy z białek na schłodzonym kremie angielskim w głębokich talerzach lub miseczkach, polane karmelem przygotowanym najlepiej tuż przed podaniem.
Jeśli wolisz przygotować pływające wyspy inaczej niż w mikrofalówce, to możesz użyć następującego sposobu:
Wlej 50 cl mleka do szerokiego garnka i podgrzej. Z ubitych na sztywno białek formuj za pomocą łyżki okrągłe porcje i kładź je na gorące mleko, gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż do ostudzenia.
Osobiście przetestowałam oba sposoby i uważam, że przygotowanie w mikrofalówce jest szybsze i praktyczniejsze, polecają je nawet francuscy szefowie kuchni.
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Smaki Francji
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30