Dyniowa gorączka trwa! To ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy w jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, a potem połączyć zawartość obu naczyń i gotowe. Ciasto wychodzi mięciutkie, puszyste, wilgotne i maślane. Długo zachowuje świeżość. Smakuje podobnie do marchewkowego, ale - chyba zaryzykuję stwierdzenie - jest jeszcze lepsze. Upieczcie i przekonajcie się sami!
cukryproste.blogspot.com
Składniki (na keksówkę ok. 9 x 21 cm, poj. 1 1/2 l):
- 245 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 245 g cukru (lub trochę mniej, ciasto wychodzi naprawdę słodkie;))
- 495 g puree dyniowego*
- 2 jajka
- 145 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 75 g rodzynek, opcjonalnie
*Jak zrobić puree z dyni? Niecały 1 kg dyni pokroić w grube paski. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 45 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Łyżką usunąć pestki oraz oddzielić miąższ od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę i ostudzić.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać cukier. Odstawić na bok.
- Puree dyniowe zmiksować z jajkami i masłem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić rodzynki.
- Piec przez ok. 1 h, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
cukryproste.blogspot.com
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki.
-
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła)
Przepis na ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone.
Cukry Proste
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła) 2016-10-16 07:56:07 2016-10-16 00:06:41