Przepis na pieczoną frittatę z burakami.
SKŁADNIKI
- 8 jaj
- 400 g ugotowanych buraków
- 100 g sera ricotta kozia
- 40 g sera pecorino
- tymianek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- W misce ubijamy jaja z ricottą, startym serem pecorino. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
- Ugotowane i obrane buraki kroimy na cienkie plasterki.
- Masę jajeczną przelewamy do formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plastry buraków. Przed pieczeniem frittatę oprószamy 1-2 łyżkami sera pecorino.
- Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Powiązane artykuły
-
Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady
Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami
Przepis na pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami. Palce lizać!
-
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka
Przepis na pyszne na placuszki z piersi kurczaka. Jeśli masz chwilkę to warto zrobić je na obiad. Wszyscy domownicy będa zachwyceni! Satysfakcja gwarantowana.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka 2016-10-25 07:43:37 2016-10-24 21:40:34