Przepis na risotto z truskawkami i kozim serem.
SKŁADNIKI
- 300 g ryżu do risotto np. carnaroli
- 300 g truskawek
- 100 g sera koziego (miękkiego)
- 40 g masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml białego wina
- 1 cebula
- tymianek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Obraną cebulę kroimy w kostkę.
- W szerokim, niskim garnku lub patelni rozpuszczamy masło (ok. 20 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojoną cebulę. Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut.
- Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki pokrojone w drobne kawałki, ser kozi i resztę masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Risotto delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 min.
- Przed podaniem risotto oprószamy czarnym pieprzem i świeżym tymiankiem.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Pieczone ziemniaki z pomidorkami i czarnymi oliwkami
Przepis na pieczone ziemniaki z pomidorkami i czarnymi oliwkami.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą 2016-12-05 09:23:51 2016-12-04 20:42:44