Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym. Wyglądający apetycznie przepis od blogerki. Jeśli nie wiesz co zrobić na obiad skorzystaj z przygotowanego przepisu.
goo.gl
SKŁADNIKI
- 5 szt. zielonych szparagów
- 1 jajko
- masło do usmażenia jajek i do gotowania szparagów
- sól, pieprz, cukier
- u mnie dodatkowo kupiona w Biedronce glazura z czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE
Przed gotowaniem szparagi należy umyć i obciąć im zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Jak udało mi się doczytać szparagi najlepiej gotować na stojąco. Ja niestety nie miałam takiej możliwości więc moje szparagi gotowane były tradycyjnie, całe bezpośrednio w wodzie w garnku w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i odrobiną masła dodaną do wody. Szparagi gotowałam na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 8 min. do czasu aż zmiękły. Ugotowane szparagi w całości odcedzamy i układamy na talerzu. Na patelni rozpuszczamy masło, a na nie wbijamy jajko. Smażymy je podlewając lekko masłem do czasu, aż zetnie się białko. Tak usmażone sadzone jajko układamy na szparagach, solimy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. U nas dodatkowo całość polana została kupioną w Biedronce glazurą z czarne porzeczki.
Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Przepis na jajka z farszem z awokado
Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Przepis na aromatyczny pasztet z czarnej fasoli
Krótka historia jak powstał aromatyczny pasztet z czarnej fasoli: Byłam w sklepie, stałam na dziale z herbatą i na półce leżała jakaś czarna paczuszka. Wzięłam ją i patrze: CZARNA FASOLA. Zachwycona znaleziskiem wrzuciłam ją do koszyka. Całą noc myślałam w czym ją zjeść. Rano udałam się po inspiracje do biblioteki taty, a tam leży książka z wielkanocnymi przepisami. Otwieram, a tam jak na dłoni P A S Z T E T! Co prawda nie wege, nie z fasoli, ale pasztet! Podczas pierwszej próby pasztetowej, obok miski z fasolową masą stał wielki karton z przyprawami. I jakoś tak wyszło, że do miski wpadł cząber, tymianek, majeranek i gałka muszkatołowa. A potem okazało się, że pasztet jest tak dobry, że wszyscy chcą go jeść i muszę go zrobić ponownie bo inni domownicy będą głodni i nieszczęśliwi. Mam nadzieję, że pasztet z czarnej fasoli także wam posmakuje i znajdzie ciepły kącik na waszym wielkanocnym stole :)
-
Wegański humus z cieciorki i rzodkiewki
Idealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie.
Moja Osobistość
Wegański humus z cieciorki i rzodkiewki 2018-04-03 08:22:11 2018-03-27 22:07:31