Przepisy kulinarne

Znajdziesz tu pomysły na śniadanie, obiad i kolację. Ciekawe przepisy na desery, ciasta oraz wypieki. Gotowanie to czynność, dzięki której jesteśmy w stanie stworzyć daną potrawę od podstaw.. Musi zawierać także listę składników potrzebnych do jej utworzenia wraz z gramaturą. Przepisy polskie i na dania z różnych stron świata, fit i tradycyjne.


Zupa krem ze szpinaku z gruszką i serem gorgonzola

Tym razem proponuję Wam przepis na pyszną zupę ze szpinaku z gruszką i serem gorgonzola i orzechami zaczerpnięty z książki Roberta Sowy Esencja smaku, do którego dodałam własne sugestie. Oryginalna i wyrafinowana zupa krem na jesień, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Marmurkowe brownie z orzechami pekan

Na jesienne desery i podwieczorki polecam Wam przepis na pyszne brownie z serkiem Philadelphia, gorzką czekoladą i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealne na poprawienie nastroju w tym trudnym okresie.

Sałatka z jarmużu z pomarańczą i jagodami goji

Kolorowa, energetyczna sałatka z jarmużu z jagodami goji, idealna na zimę, to moja propozycja na dzisiaj. Pochodzące z Azji jagody goji, nazywane również owocami życia, witalnymi jagodami lub czerwonymi diamentami Wschodu, są uważane za superfoods. I słusznie, zawierają bowiem wiele składników odżywczych, witaminy, minerały i 19 aminokwasów. Znajdziemy w nich żelazo, wapń, fosfor, cynk, miedź, selen, błonnik, witaminę C, E, B. Jagody goji korzystnie wpływają na wzrok, na procesy trawienia, spowalniają proces starzenia (stąd nazywane są również „jagodami długowieczoności”), stymulują układ odpornościowy i działają przeciwnowotworowo. Jarmuż to mało doceniane warzywo, które jest nie tylko wizualnie bardzo ładne, ale posiada także właściwości odżywcze i zdrowotne, które były doceniane już w starożytności. Jest prawdziwą skarbnicą sulforafanu oraz karotenoidów- przeciwutleniaczy zapobiegjących chorobom serca i nowotworom. Aby zachował swoje właściwości należy go najlepiej spożywać na surowo lub gotować tylko kilka minut. Kiełki, które wchodzą również w skład tej sałatki, powinniśmy sami uprawiać w domu (co jest bardzo łatwe), zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, błonnika i białka.

Witaminowe smoothie z kiwi, szpinaku, banana, orzechów i ziaren

Cóż lepszego na zimę niż witaminowe smoothie z banana, kiwi, szpinaku, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych, migdałów, płatków owsianych, pestek dyni, jagód goji, ziaren amarantusa i ziaren chia. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

Świąteczne ciasto z kremem kasztanowym

Zazwyczaj zamieszczałam w tym okresie na blogu przepis na Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano”, tradycyjne francuskie ciasto świąteczne, które wyglądem przypomina polano lub kłodę drewna, choć dzisiaj francuskie bûches najczęściej przypominają wyglądem roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominkach dużą kłodę drewna, która ogrzewała dom przez całe święta, i której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół niej zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionów, skrapiano ją wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. Dzisiejsze bożonarodzeniowe bûches czyli rolady są przygotowywane z nadzieniami o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, a dziś także tiramisu i wiele, wiele innych. Kiedyś podałam na blogu przepis na roladę z kremem kasztanowym SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska: BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM, a tym razem proponuję Wam dla odmiany pyszne, proste w wykonaniu ciasto z kremem kasztanowym i mascarpone. Jeśli chcecie, aby na waszym świątecznym stole zagościły nieco inne, odbiegające od polskich tradycji smaki, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Życzę Wam pięknych, pomimo szczególnych okoliczności, Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, niech się spełnią wszystkie wasze marzenia!

Tarteletki z tuńczykiem i kaparami

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne tarteletki z tuńczykiem i kaparami, które dzięki słono-kwaśnemu smakowi nadadzą bardziej wyrazistego charakteru temu daniu. Jeśli wolicie, możecie użyć do ich przygotowania gotowego ciasta francuskiego (dwie porcje ciasta). Zamiast małych tarteletek, możecie również przygotować dużą tartę w pojedynczej dużej formie o średnicy 23 cm (wtedy wystarczy jedna porcja ciasta), należy wówczas wydłużyć czas pieczenia. Tarteletki lub tartę możecie podać z zieloną sałatą doprawioną winegretem.

Aplikacja KobiecePorady.pl