Już na kilka dni przed świętem zakochanych zastanawiamy się, co podarować bliskiej osobie. Biżuteria, wspólny wyjazd, czy romantyczna kolacja w dobrej restauracji – to tylko niektóre pomysły warte wykorzystania. Dziś podpowiadamy Wam, co przygotować na śniadanie w walentynki, by pozytywnie wpłynąć na nastrój i zdrowie ukochanej osoby.
Myśląc o dniu świętego Walentego zwykle koncentrujemy się na kolacji, która wielu osobom kojarzy się z prawdziwą randką. Tymczasem ten ważny dla zakochanych dzień zaczyna się tuż po przebudzeniu, także pod względem dietetycznym!
Czemu warto o tym pamiętać? Przede wszystkim dlatego, że wspólnie zjedzone, dobrze zbilansowane śniadanie da nam siłę na celebrowanie walentynek przez resztę dnia. Zdrowy, pożywny koktajl wypity jeszcze przed wyjściem z domu pozwoli nam uniknąć napadów wilczego głodu, dekoncentracji i zmęczenia. Przy okazji będzie to miła niespodzianka dla osoby bliskiej naszemu sercu.
Koktajl arbuzowo-miętowy
Arbuz to owoc idealny na święto zakochanych – wpływa on na zdrowie serca dzięki zawartości witaminy C, która usprawnia działanie układu krążenia. Dodatkowo jego czerwony kolor doskonale pasuje do tego dnia i od rana wprawi Was w walentynkowy nastrój!
Składniki na osobę:
- 250 ml mleka półtłustego (1,5%) lub napoju sojowego
- 1,5 łyżki sera twarogowego o niskiej zawartości tłuszczu
- 3-4 krople soku z limonki
- 1 kawałek arbuza wielkości dłoni
- 4 liście świeżej mięty
- 2 łyżki (26 g) Koktajlu odżywczego Formuła 1 o smaku waniliowym Herbalife Nutrition
Sposób przygotowania:
Dodaj składniki do blendera i miksuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podaj zaraz po przygotowaniu. Możesz też przyozdobić szklankę z koktajlem świeżymi liśćmi mięty.
Koktajl bananowo-kokosowy
Banan to kolejny owoc, który wspiera nasz układ krwionośny. Zawarty w nim potas pomaga osobom, które zmagają się z nadciśnieniem. Do tego banany pysznie smakują, zwłaszcza w połączeniu z wiórkami kokosowymi.
Składniki na osobę:
- 250 ml mleka półtłustego (1,5%) lub napoju sojowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1/4 banana
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 1 łyżka musli bez dodatków
- 2 łyżki (26 g) Koktajlu odżywczego Formuła 1 o smaku czekoladowym Herbalife Nutrition
Sposób przygotowania:
Pokrój banana na plasterki i zmiksuj z mlekiem w blenderze. Upewnij się, że banan jest odpowiednio rozgnieciony. Dodaj pozostałe składniki do blendera i miksuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podaj zaraz po przygotowaniu. Możesz też przyozdobić szklankę z koktajlem wiórkami kokosowymi.
Jak widać, koktajle na walentynkowy poranek można przygotować bardzo szybko i w prosty sposób. Dodatek Formuły 1 od Herbalife Nutrition sprawi, że zarówno arbuzowo-miętowy, jak i bananowo-kokosowy napój stanie się pełnowartościowym posiłkiem, bogatym w białko, witaminy i składniki mineralne.
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Letnie przepisy: Pomysły na arbuza w kilku odsłonach. Smacznego!
Czy jest ktoś kto nie zna tego soczystego, orzeźwiającego owoca? Warto go jeść, gdyż składa się w ponad 90% z wody , a do tego zawiera mało cukru oraz przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia. Niestety arbuz nie daje się do długiego przechowywania, ani na przetwory. Wykorzystajcie letnie miesiące, by sprawdzić jak smakują pyszne kompozycje arbuza z innymi owocami, z ciastem, z kurczakiem, albo z różnymi rodzajami sałat czy serów!
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Jesienne dania, czyli 2 proste przepisy z dynią w roli głównej
Dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Sprawdza się świetnie podczas pieczenia, gotowania, smażenia i marynowania. Warto sięgać po nią zwłaszcza w sezonie, gdyż obfituje w tym czasie w cenne składniki odżywcze. Jak przyrządzić to pyszne warzywo, by smakowało całej rodzinie?
Kamila
Jesienne dania, czyli 2 proste przepisy z dynią w roli głównej 2016-10-12 07:33:26 2016-09-12 10:46:59