Potrawy z jajek stanowią podstawowy element świątecznego, wielkanocnego stołu. Oczywiście są niezastąpione! A najlepiej przygotować je w wersji, w której będą cieszyły nie tylko podniebienie... ale i oko.

dietcare.pl
Święta Wielkanocne to czas zadumy, refleksji i radości, ale jednocześnie są one niezwykłe pod względem spędzania ich w gronie rodzinnym. Jakoże czas świąteczny kojarzy nam się głównie z dość sporym obżarstwem, my przedstawiamy Wam faszerowane jajka o lekko zmniejszonej kaloryczności... a jednocześnie zaskakujące swoim prostym i przyjemnym smakiem :)
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami:
- 3 jajka,
- 100 g pieczarek (około 5 sztuk),
- 1/4 cebuli,
- 1 łyżeczka natki z pietruszki,
- 1 łyżka chrzanu,
- 1 łyżka jogurtu,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia;
Jaja ugotować na twardo. Pieczarki i cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Najpierw podsmażyć na oleju cebulę, a następnie dodać posiekane pieczarki i smażyć przez chwilę. Z jajek wydrążyć żółtka do miski, dodać posiekaną pietruszkę, podsmażoną cebulę, pieczarki, chrzan oraz jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy nafaszerować nią białka.
Dominika Łuczak / dietcare.pl
Wielkanocny stół - przepis na jajka faszerowane pieczarkami 2017-03-10 12:12:17 2017-03-10 12:09:06