Przepis na aromatyczne pieczone ziemniaczki!
Składniki:
- ok. pół kg małych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- 1/3 szklanki startego lub sproszkowanego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ziemniaki myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki.
2. Nagrzewamy patelnię (najlepiej żeliwną, lub taką w której można piec w pekarniku i nagrzewamy oliwę. Ziemniaki podsmażamy ok. 15 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
3. Na koniec dodajemy czosnek, mieszankę ziół włoskich, sól, pieprz. Posypujemy ziemniaki połową parmezanu i przekładamy ziemniaki do piekarnika.
4. Pieczemy je przez ok. 15 minut. Na koniec kładziemy na ziemniaki masło, resztę parmezanu i posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
3 pomysły na ciepłą kolację. Zobacz, jak przygotować proste i smaczne przekąski
Wraz z nadejściem weekendu zazwyczaj mamy więcej czasu na przygotowanie jakiegoś bardziej czasochłonnego dania, a gdy domownicy spędzają czas w domu, jest dla kogo gotować. Nie wyciągaj więc ulotek, aby zamówić jakiś fast food, a przygotuj sama te smaczne przekąski!
-
Bułeczki ze szpinakiem
Śniadanie może smakować wyśmienicie, dzięki własnoręcznie wypiekanym błukom. Poznaj smaczny przepis na pyszne bułeczki ze szpinakiem, dzięki którym pokochasz takie pieczywo.
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Codziennik Kulinarny
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50