Bardzo lekki, dietetyczny krem –chłodnik z cieciorki i serka śmietankowego z dodatkiem mięty, który przygotujecie w pięć minut. Idealny na lato i dla tych, którzy lubią zdrową żywność.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 5 min
Porcja dla 4 osób:
● 800 g ciecierzycy z puszki
● 50 cl serka śmietankowego naturalnego*
● ok.10 cl śmietany kremówki (opcjonalnie)
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 4 gałązki mięty
● 1 szczypta papryki lub pieprzu kajeńskiego**
● sól
Przygotowanie:
Odcedź cieciorkę i opłucz ją. Zmiksuj do konsystencji gładkiego purée.
Zmiksuj serek z purée z cieciorki (możesz ewentualnie odłożyć ok. 2 łyżki serka do dekoracji), jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki. Posól.
Wlej krem do miseczek i odstaw do schłodzenia. Polej odrobiną oliwy, udekoruj odrobiną sera (opcjonalnie) i posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego lub papryki, oraz drobno posiekanymi listkami mięty. Podawaj krem schłodzony.
*Typu np. mielony twaróg sernikowy. Jeśli serek jest bardzo gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki. (Możesz wybrać ser o jak najniższej zawartości tłuszczu.)
** Lub pieprzu z Espelette.
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Przepis na zimową zupę z soczewicy i ciecierzycy
Przepis na zimową zupę z soczewicy i ciecierzycy.
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
-
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami
Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra.
Smaki Francji
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami 2018-01-05 06:48:45 2017-12-17 13:46:34