Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, to związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia organizmu i chronią wzrok.
Antyoksydanty występują naturalnie w komórkach organizmu człowieka głównie w postaci enzymów antyoksydacyjnych i aminokwasów, jednakże bardzo ważne jest codzienne dostarczanie ich z dietą. W codziennym jadłospisie powinny znajdować się owoce i warzywa bogate w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę C stanowiące źródło witaminy E, mleko i przetwory mleczne dostarczające witaminę A oraz CLA, nasiona roślin strączkowych bogate w cynk oraz orzechy bogate w selen.
Wybieraj tylko naturalne antyoksydanty!
Witamina C – dużo jej w porzeczkach, papryce, brukselce, brokułach, truskawkach, kalafiorze, i cutrusach. Aby zadbac o jej poziom w organizmie, unikajmy wysokich temperatur, nadmiernej ilości soli i promieni UV. Warzywa i owoce z witaminą C najlepiej jeść na surowo lub lekko podgotowane, a surówki i sałatki przygotować tuż przed podaniem z odrobiną oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
Witamina A - aby uniknąć niedoboru witaminy A, należy spożywać produkty mleczarskie, masło, tłuste ryby, tran, marchew, szpinak, morele oraz śliwki.
Witamina E – najwięcej jej w tłuszczach roślinnych, np. w oleju słonecznikowym i pestkkach słonecznika, orzechcach, kaszach, rybach, mleku i migdałach. Tej cennej witaminie nie służą zbyt niskie temperatury i mrożenie, światło słoneczne oraz długie smażenie.
Lipogen – najwiecej zawierą go pomidory i ich przetwory. Można go też znaleźć w różnych owocach, np. arbuzach, grejpfrutach, moralach czy papai. W przeciwieństwie do witamin jest dośc trwały i niegrożne mu temperatury i światło.
Koenzym Q10 – dużo go w łososiu, makreli, sardynkach, a także jajach, szpinaku czy orzeszkach ziemnych. W przypadku owoców i warzyw najlepiej jeśc je na surowo, w przypadku mięs i ryb najlepiej nie zamrażac, konserwować i spozywać z puszek.
Powiązane artykuły
-
Życie bez kotleta – czy tak się da?
Od dawna trwa spór o to, czy można normalnie funkcjonować bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Z jednej strony obserwujemy żywienie konserwatywne oparte o mięso i produkty zwierzęce, z drugiej teoriom tym zaprzeczają sportowcy wegetarianie, weganie i ich rosnąca grupa w społeczeństwie na co dzień. Spór jest dość emocjonalny, a więc warto usunąć z niego zbędne zupełnie emocje i skupić się jedynie na faktach.
-
Czy wiesz, które gatunki ryb warto wprowadzić do swojej codziennej diety?
Niemal wszędzie słyszy się, że powinniśmy jeść często ryby, ponieważ są smaczne i zdrowe. Jednak czy na pewno wszystkie rodzaje ryb są wskazane w naszej diecie? Okazuje się, że nie. Niektóre ryby mają niewielką wartość odżywczą, inne żyjące w brudnych wodach zwierają szkodliwe toksyny, a te hodowane często zawierają antybiotyki. Podpowiadamy jak należy kupować ryby, aby wybrać te najzdrowsze.
-
7 najbardziej niezdrowych napojów, które rujnują Twoje zdrowie
Na rynku dostępnych jest wiele napojów bezalkoholowych i alkoholowych, które rujnują zdrowie. Warto wiedzieć, po które z produktów ze sklepowych półek nie sięgać. Rozsądne wybieranie napojów pozwala zmniejszyć ryzyko nadwagi, cukrzycy, nadciśnienia oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Jakich napojów unikać?
-
9 najlepszych sposobów na powstrzymanie chęci jedzenia - nr 6 to nasz faworyt!
Uwielbiasz jeść, kochasz wszystko co pięknie pachnie, dobrze smakuje i ładnie wygląda i nie potrafisz powstrzymać się od zjedzenia kolejnej porcji? Niestety twoja waga ciągle rośnie i tak będzie dalej, jeżeli nie opracujesz w głowie planu, który pogodzi ochotę na jedzenie z marzeniem o pięknym ciele. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka trików, które pomogą ci zapanować nad twoim obżarstwem.
Kamila
9 najlepszych sposobów na powstrzymanie chęci jedzenia - nr 6 to nasz faworyt! 2016-11-13 06:54:53 2016-11-08 10:43:47