Spożywanie posiłków to codzienna czynność, która nie wydaje się być skomplikowana tak długo, jak jesteśmy zdrowi. Kiedy pojawia się choroba i dochodzi do zaburzeń połykania okazuje się, że jedzenie lub picie może stać się prawdziwym wyzwaniem. Dowiedz się, na czym polega dysfagia i jak sobie z nią radzić.
Dysfagia to medyczny termin określający zaburzenia połykania pokarmów i/lub płynów. Można ją podzielić na dysfagię ustno-gardłową (górną) wynikającą z zaburzeń przechodzenia pokarmu do przełyku i dysfagię przełykową (dolną) spowodowaną trudnościami w przechodzeniu kęsów pokarmowych przez przełyk. Przyczyn dysfagii może być bardzo wiele. Dysfagia górna często jest spowodowana, m.in. urazami i chorobami ośrodkowego układu nerwowego, udarem mózgu, stwardnieniem rozsianym i zanikowym bocznym, chorobą Parkinsona, obecnością guzów głowy i szyi, chorobami mięśni, nowotworami i stanami zapalnymi jamy ustnej, a także zaburzeniami koordynacji górnego zwieracza przełyku. Z kolei dysfagia dolna najczęściej pojawia się na skutek nowotworów i pozapalnych lub pooparzeniowych zwężeń przełyku, a także choroby refluksowej przełyku. A czym jest dysfagia neurogenna? To dysfagia, której przyczyną są choroby i zaburzenia neurologiczne.
Jak objawia się dysfagia i jak należy ją leczyć?
U osoby chorej zauważalne są rosnące trudności z umieszczeniem i utrzymaniem płynów i pokarmów w ustach, a także ich żuciem i przemieszczaniem przez gardło i przełyk do żołądka. W ich efekcie dochodzić może do wycieku śliny lub pokarmu z jamy ustnej, czy jego zalegania. Ponadto, zaniepokoić powinno także częste krztuszenie się, dławienie i zachłystywanie się podczas jedzenia, kaszel po i w trakcie posiłku, odruch wymiotny lub wydostawanie się pokarmu przez nos, uczucie pieczenia i palenia za mostkiem, a także świszczący oddech czy zmieniony głos po jedzeniu. Problem połykania może dotyczyć pokarmów stałych, pokarmów rozdrobnionych, a także płynów. Dysfagia może mieć charakter przejściowy lub stały, a jej leczenie jest ściśle zależne od jej typu i przyczyny występowania. Dlatego tak ważne jest jak najszybsze skonsultowanie się z lekarzem w przypadku niepokojących objawów, by wykonać odpowiednie badania i ustalić dalsze postepowanie. Jednym z nich jest nauka gamy specjalnych ćwiczeń, które zapobiegają zaleganiu pożywienia i jego przedostaniu się do układu oddechowego.
Dysfagia, a posiłki
Dysfagia może mieć różne nasilenie, dlatego u części osób wystarczy rozdrabnianie jedzenia, podczas gdy u innych konieczne jest dodatkowe zagęszczanie płynów tak, aby za szybko nie przemieszczały się w głąb jamy ustnej. Indywidualnie dobierany jest także stopień rozdrobnienia posiłków. Zawsze zabronione są natomiast wszystkie dania, które łączą w sobie dwie konsystencje, np. płynną i stałą. Przykładem może być zupa z kawałkami warzyw czy makaronem. Ponadto, podawane posiłki powinny mieć temperaturę pokojową.
Czy dysfagia może być niebezpieczna?
Niestety tak, ponieważ może prowadzić do groźnych następstw takich jak np. zachłystowe zapalenie płuc. Dodatkowo bardzo często w jej wyniku pogarsza się stan odżywienia osoby chorej i rozwija niedożywienie, które także niesie za sobą liczne negatywne konsekwencje dla zdrowia i może utrudniać proces leczenia. Można wśród nich wymienić m.in. większą podatność na zakażenia i choroby, częstsze powstawanie odleżyn, wydłużenie czasu rekonwalescencji i gorszą skuteczność rehabilitacji. Z tego względu, u osób dotkniętych dysfagią konieczne jest wprowadzenie po konsultacji z lekarzem żywności medycznej, która w niewielkiej objętości zawiera komplet składników odżywczych. Jeśli akceptowane są produkty płynne, zastosowanie mogą mieć doustne preparaty odżywcze (np. Resource 2.0, Resource Protein). Jeśli klasyczne spożywanie posiłków jest niemożliwe, wdrożone powinny zostać preparaty do podawania przez stomię odżywczą.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Powiązane artykuły
-
Korzystając z tych 8 dobrodziejstw natury, będziesz cieszył się dłuższym życiem
Spośród tysięcy jadalnych roślin istniejących na świecie, można wyodrębić grupę śmiało nazywaną „przedłużającą życie”. Podczas, gdy inne rośliny wpływają pozytywnie na układ pokarmowy, nerwowy, czy odpornościowy, to istnieją takie, które mają specjalne właściwości zapobiegające poważnym chorobom (przede wszystkim chorobom serca). Wszelkie rośliny, które są w stanie poprawić pracę serca lub po prostu polepszyć stan zdrowia, mają realny wpływ na długość życia człowieka. Naszą uwagę przykuło 8 najbardziej znanych roślin, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej kondycji zdrowotnej. Sprawdź naszą listę!
-
Dlaczego warto badać gęstość kości?
Osteoporoza jest bardzo często nazywana „cichym złodziejem”, gdyż choroba ta może przez długi czas rozwijać się bez jakichkolwiek objawów, równocześnie stopniowo osłabiając nasze kości. Można jednak wcześniej temu zapobiec podejmując działania profilaktycznie w postaci densytometrii, czyli badania gęstości tkanki kostnej.
-
Produkty, których nie może zabraknąć w Twojej diecie podczas miesiączki
Każda kobieta doskonale zna ból związany z miesiączkowaniem oraz ma swój sprawdzony lek na jego uśmierzenie. Jednak zanim sięgniemy po farmaceutyki warto poznać potrawy oraz składniki, które są w stanie ten ból lekko uśmierzyć, lub całkowicie wyeliminować jeśli tylko włączymy je do swojej diety przed lub w trakcie okresu.
-
6 znaków, które powiedzą Ci, że Twój okres nie jest normalny
Masz obawy co do tego, czy Twoja miesiączka aby na pewno jest normalna? Twój okres pojawia się co tydzień? A może regularnie, ale jest niemal niezauważalny? Dowiedz się, co świadczy o tym, że powinnaś się wybrać do ginekologa.
Kamila
6 znaków, które powiedzą Ci, że Twój okres nie jest normalny 2017-03-06 08:35:45 2017-02-28 09:08:26