Dziś mam dla Was prosty przepis na smaczną tartę z pieczonymi letnimi warzywami w stylu francuskiego tian. Idealny dodatek do grilla. Korzystajcie jeszcze z dobrodziejstw lata i obfitości warzyw na letnich stoiskach.
Dziś mam dla Was prosty przepis na smaczną tartę z pieczonymi letnimi warzywami w stylu francuskiego tian. Idealny dodatek do grilla. Korzystajcie jeszcze z dobrodziejstw lata i obfitości warzyw na letnich stoiskach.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 40 min.
Porcja dla 4-6 osób:
● 1 opakowanie ciasta francuskiego (na tartę o średnicy 24 cm)
● 2 małe bakłażany
● 2 cukinie
● 3 pomidory
● 2 zielone cebulki dymki
● 1 łyżka ziół prowansalskich
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte warzywa (nie obierając ich, oprócz cebulki) pokrój w cienkie plasterki o grubości 5 mm.
Wyłóż ciasto francuskie w foremce do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej), dobrze dociskając do brzegów.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, ponakłuwaj widelcem ciasto, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, aby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut, zdejmij papier i fasolę i piecz jeszcze 5 minut.
Możesz również wyłożyć ciasto bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, postępuj tak samo, jak z foremką do tarty.
Ułóż warzywa na przemian, zaczynając od zewnątrz. Posyp ziołami prowansalskimi, posól, popieprz i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagarzanego do 180°C na około 30 minut, od czasu do czasu lekko ugniatając warzywa, aby dobrze nasączyły się sokiem z pieczenia i skonfitowały, ewentualnie polej jeszcze oliwą podczas pieczenia.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
-
Przepis na pizzę ze szpinakiem, rodzynkami i pesto
Zachęcam Was do spróbowania oryginalnej i smacznej pizzy ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi, rodzynkami i bazyliowym pesto. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej pizzy również ją polubią.
Smaki Francji
Przepis na pizzę ze szpinakiem, rodzynkami i pesto 2017-06-12 10:23:12 2017-06-11 19:27:40