Bułki z przedziałkiem: są całkiem łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera, ich miąższ jest sprężysty i zwarty,
najlepiej smakują w dniu pieczenia.
Bułki z przedziałkiem
Składniki (na 8 sztuk):
Rozczyn
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml mleka, lekko podgrzanego
1 łyżka mąki
Ciasto
490 g mąki pszennej, najlepiej typ 550 lub 650
150 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
75 ml (5 łyżek) oleju
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
W misie miksera umieścić: rozczyn, mąkę, wodę i sól. Dodając pod koniec stopniowo olej, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 h.
Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić i podzielić ciasto na 8 równych porcji. Z każdej uformować kulkę i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu.
Odstawić do ponownego wyrastania podrośnięcia na ok. 30 min.
Następnie każdą kulkę lekko spłaszczyć i przy pomocy tępej strony noża zrobić na środku przedziałek, uważając aby nie przeciąć bułki na pół.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez ok. 25 min.
Tadam!
Powiązane artykuły
-
Kokosowo-czekoladowe placki z kremem czekoladowym
Dawno nie jadłam placków więc czas to zmienić! Korzystając z wolnego poranka usmażyłam pyszne, podwójnie czekoladowe placuszki białkowo-tłuszczowe. Świetnie smakują solo jak i z owocami :)
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na smaczną, domową chałkę
Jeśli szukasz czegoś na wielkanoc zapoznaj się z przepisem na smaczną, domową chałkę. Poznaj najlepsze przepisy przygotowane przez blogerki.
-
Biała kiełbasa w sosie musztardowym
Biała kiełbasa nie musi być tylko gotowana i podana z chrzanem, równie dobrze smakuje smażona, grillowana. Dziś natomiast chcę przekonać Was do podania jej w sosie musztardowym. Doskonale sprawdzi się na luźnym grillowym przyjęciu jak i jako ciekawa odmiana na wielkanocnym stole.
Cukry Proste
Biała kiełbasa w sosie musztardowym 2017-03-10 08:15:24 2017-03-09 23:17:37