Figi to smaczne owoce o niezwykłych wartościach odżywczych, poprawiają trawienie, regulują pracę układu krwionośnego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a suszone figi są skarbnicą wapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem fig, który miałam okazję skosztować na południu Francji, w uroczym miasteczku Vallon Pont d’Arc, w departemencie Ardèche.
smakifrancji.blogspot.com
Czas przygotowania: 10 min.
Czas smażenia: 10 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 8 dużych fioletowych (lub zielonych) świeżych fig
● 40 g masła
● 100 ml białego słodkiego wina typu Muscat*
● 3 łyżki płynnego miodu
● 30 g płatków migdałowych
● 1 łyżka cukru
Przygotowanie
Płatki migdałowe wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię, i upraż, potrząsając patelnią. Dodaj cukier i mieszaj bez przerwy, aż migdały się skarmelizują. Zdejmij z ognia i wysyp płatki migdałowe na rozłożony papier do pieczenia. Odstaw na czas przygotowania fig.
Figi opłucz, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozpuść połowę masła, podsmaż figi z obu stron przez około 3 minuty, aż lekko się zrumienią. Wylej miód na figi, i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż figi się skarmelizują.
Podsmażone figi przełóż na talerz, wlej wino muscat na patelnię, podgrzewaj je przez około 3-4 minuty na silnym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj resztę masła, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ubijając sos trzepaczką. Przełóż figi na patelnię i podgrzej przez chwilę. Podawaj na gorąco, polane sosem muscat i posypane uprażonymi płatkami migdałowymi.
*Np. francuskiego wina Muscat de Lunel, Muscat de Rivesaltes lub Frontignan, lub innego słodkiego białego wina typu Muscat.
**Tak przyrządzone figi będą również świetnie smakować podane z gałką lodów waniliowych lub nugatowych.
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Smaki Francji
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30