Składniki na około 12 ciasteczek:
● 2 jajka
● 2 łyżki oleju kokosowego
● 2-3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie)
● garść ziaren dyni
● garść ziaren słonecznika
● garść orzechów włoskich lub/i orzechów pekan
● garść suszonej żurawiny (lub rodzynek)
● garść posiekanych niesolonych pistacji
● garść posiekanych migdałów
● 3-4 łyżki syropu klonowego
● 2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jajka ubij trzepaczką, dodaj posiekane orzechy, migdały, pistacje, żurawiny lub/i rodzynki, ziarna dyni i słonecznika, a następnie olej kokosowy, mąkę kokosową (opcjonalnie), cynamon i syrop klonowy (ilość wedle uznania), zamiast syropu klonowego możesz użyć syrop z agawy lub cukier muscovado. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie wykładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładaj masę łyżką stołową, po ok. jednej łyżce masy, lekko spłaszczając grzbietem łyżki.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°-200° około 10-15 minut.
Ciasteczka przechowują się doskonale w metalowym pudełku.
smakifrancji.blogspot.com
Składniki na około 12 ciasteczek:
● 2 jajka
● 2 łyżki oleju kokosowego
● 2-3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie)
● garść ziaren dyni
● garść ziaren słonecznika
● garść orzechów włoskich lub/i orzechów pekan
● garść suszonej żurawiny (lub rodzynek)
● 1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji
● 1 łyżka posiekanych migdałów
● 3-4 łyżki syropu klonowego
● 2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jajka ubij trzepaczką, dodaj posiekane orzechy, migdały, pistacje, żurawiny lub/i rodzynki, ziarna dyni i słonecznika, a następnie olej kokosowy, mąkę kokosową (opcjonalnie), cynamon i syrop klonowy (ilość wedle uznania), zamiast syropu klonowego możesz użyć syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie wykładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładaj masę łyżką stołową, po ok. jednej łyżce masy, lekko spłaszczając grzbietem łyżki.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°-200° około 10-15 minut.
Ciasteczka przechowują się doskonale w metalowym pudełku.
Powiązane artykuły
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Przepis na jagielnik kokosowy
Kasza jaglana jest niezastąpiona. Idealna do wszystkiego- dań na słodko i na słono. To królowa wśród kasz- delikatna, neutralna, o niesamowitej konsystencji, nasiąkająca wszystkimi smakami. Jagielniki to już ciasta kultowe. Każdy weganin w swoim życiu na pewno jadł kawałek jagielnika czy to pieczonego, czy na zimno. Ten jagielnik jest zapychająco kokosowy. Najlepiej smakuje porządnie schłodzony z kwaskowatym malinowym sosem lub z bitą śmietaną kokosową (czasem można zaszaleć!).
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
Smaki Francji
Hummus z warzywami w wersji kolorowej 2016-11-24 08:29:28 2016-11-23 16:51:58