A może dla odmiany, obok tradycyjnych polskich potraw, podacie na wielkanocne śniadanie keks z jarmużem i suszonymi pomidorami, smakuje wybornie i jest prosty w przygotowaniu. A jeśli nie skusicie się na niego tym razem, to wypróbujcie ten przepis przy innej okazji, idealnie nadaje się na imprezę, piknik czy letni bufet.
Życzę Wam wszystkim ciepłych i wiosennych Świąt Wielkanocnych!
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 25 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Porcja dla 6-8 osób :
● 200 g mąki T 65 (lub T 45)
● 10 g proszku do pieczenia
● 150 g liści jarmużu (bez łodyżek)
● 60 g orzechów laskowych
● 100 g suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
● 3 duże jajka
● 70 g masła
● 50 g tartego ser Ementalera lub Gouda
● 10 cl mleka
● sól, pieprz
● pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Liście jarmużu umyj, oddziel od łodyżek, podrzyj na małe kawałki i ugotuj na parze przez około 6 minut.
Orzechy laskowe rozgnieć tłuczkiem lub grubo posiekaj nożem. Pomidory odsącz z oleju, pokrój w drobną kostkę.
Masło rozpuść.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C.
W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając za każdym razem. Następnie domieszaj mleko, rozpuszczone masło i tarty ser. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, po czym dodaj dobrze odciśnięte liście jarmużu, drobno pokrojone pomidory i posiekane orzechy laskowe (pozostaw część orzechów do posypania z wierzchu). Dopraw solą i pieprzem do smaku (uważaj, żeby nie przesolić, jeśli pomidory są słone), oraz 1-2 szczyptami pieprzu kajeńskiego.
Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 min.
Po upieczeniu pozostaw na chwilę do ostudzenia, podawaj lekko przestudzony lub na zimno.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na roladę brokułową
Nie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Niezwykle aromatyczna tarta borowikowa!
Niezwykle aromatyczna tarta. Jeżeli po świętach mało wam grzybów to bardzo polecam ten wariant. Chrupki krakersowy spód, kremowe nadzienie i zapach grzybów. Borowiki mogą być mrożone (ja wybrałam tę opcję) lub suszone (wtedy grzybów dodajemy ok. połowę mniej, wcześniej należy je namoczyć).
Smaki Francji
Niezwykle aromatyczna tarta borowikowa! 2017-01-11 08:08:11 2017-01-10 21:32:44