Dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorową, zdrową i smaczną sałatkę z czerwonej kapusty, selera naciowego, pomarańczy i fety, z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Zapraszam do skosztowania i życzę Wam miłego weekendu.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● 2 - 3 pomarańcze
● ½ główki czerwonej kapusty
● 150 g fety
● 60 g orzechów włoskich
● 1 łodyga selera naciowego
● 2 łyżki octu jabłkowego
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka miodu
● sól, pieprz
● 1-2 szczypty pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Usuń zewnętrzne liście z główki kapusty, poszatkuj ją bardzo drobno.
Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na cząstki. Łodygę selera umyj, osusz i pokrój bardzo drobno. Fetę pokrój w drobną kostkę. Orzechy upraż na suchej patelni.
W misce wymieszaj oliwę, ocet, sól, pieprz, pieprz kajeński, miód, fetę, delikatnie domieszaj drobno poszatkowaną kapustę, seler naciowy i pomarańcze.
Przełóż sałatkę do miseczek lub na talerzyki, posyp uprażonymi orzechami.
Powiązane artykuły
-
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami.
-
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa
Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato.
-
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
-
Przepis na sałatkę warzywną
Uwielbiam sałatki warzywne. Mogę jeść codziennie inną i nigdy nie mam dość. Nie dość, że czuję się najedzona, to jeszcze mam poczucie, że jest to tzw. dobre najedzenie. Dlatego dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych warzywnych połączeń.
Smaki Francji
Przepis na sałatkę warzywną 2017-04-11 07:31:49 2017-04-09 20:01:24