Sezon na grzyby trwa, a zatem czemu nie mielibyście przygotować jesiennej terriny wegańskiej, na którą przepis, łatwy do wykonania, podaję Wam poniżej. W skład tej terriny wchodzą głównie pieczarki i borowiki, ale możecie skomponować ją również, wedle własnej inspiracji, z innych leśnych grzybów.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie: 3godz 30
Pieczenie: 5 min.
Porcja dla 6-8 osób :
● 400 g brązowych pieczarek
● 250 g białych pieczarek
● 15 g suszonych borowików
● 2 szalotki
● 1 ząbek czosnku
● 100 g śmietany roślinnej
● 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
● 2 łyżki ziaren białego sezamu prażonego
● kilka gałązek estragonu
● 1 gałązka rozmarynu
● kilka ziaren kolorowego pieprzu
(mieszanka pieprzu czarnego, zielonego, białego i czerwonego)
● oliwa z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Namocz suszone borowki na 30 minut w 10 cl ciepłej wody, po czym odciśnij je, aby usunąć nadmiar wody i grubo posiekaj. Pieczarki obierz i drobno pokrój. Szalotki i czosnek obierz i drobno poszatkuj (z czosnku usuń uprzednio twardy rdzeń).
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż przez około 5-10 minut na małym ogniu szalotki, czosnek i drobno pokrojone grzyby, aż zmiękną (możesz dolać odrobinę wody). Zmiksuj całość ze śmietaną roślinną, sosem sojowym, uprażonymi ziarnami sezamu, drobno pokrojonym estragonem i rozmarynem aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż masę do żaroodpornego naczynia do terriny lub do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię łyżką. Ułóż na wierzchu gałązki rozmarynu. Wstaw do schłodzenia na 3 godziny.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Burgery veggie
Dziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych upodobań smakowych.
Smaki Francji
Burgery veggie 2018-11-19 09:07:17 2018-11-16 21:41:36