Utrzymanie zgrabnej sylwetki to nie tylko kwestia pięknego wyglądu, ale także dbanie o dobrą kondycję i zdrowie organizmu. Podstawą do walki o pozbycie się ewentualnych zbędnych kilogramów jest przede wszystkim przyspieszenie metabolizmu.
Jak to zrobić naturalnie i w pełni bezpiecznie? Kilka sprawdzonych pomysłów zamieszczamy poniżej. Zapraszamy do lektury.
Czym jest metabolizm?
Ludzie, zajmujący się odchudzaniem lub zdrową dietą, nieustannie mówią o metabolizmie. Czym w ogóle on jest? W dużym skrócie tym mianem określa się przemianę materii, do której dochodzi w organizmie. Są to wszystkie reakcje biochemiczne, zachodzące w ciele, powiązane również z przemianami energetycznymi.
Kiedy dochodzi do metabolizmu? Jest on następstwem odżywiania organizmu i dostarczania mu wszystkich niezbędnych do życia wartości odżywczych. Metabolizm zachodzi nieustannie, nie ma w nim przerw, choć niekiedy pojawiają się spowolnienia. Wówczas może dochodzić do niekontrolowanego wzrostu wagi ciała.
Od czego zależy tempo metabolizmu?
Metabolizm może przebiegać z różną intensywnością, która potrafi się zmieniać pod wpływem rozmaitych czynników.
W głównej mierze zależy on od wieku oraz fazy rozwojowej. Inaczej wygląda także metabolizm u kobiet i mężczyzn.
Oprócz tego na jego intensywność potrafi wpływać stan zdrowia, ogólna kondycja, a niekiedy nawet pogoda, pora dnia lub roku.
Wszystkie te czynniki wpływają na przyspieszenie lub spowolnienie metabolizmu. Aby zachować optymalną wagę i czuć się dobrze, warto zatem wykorzystywać rozwiązania, które wspierają prawidłowe trawienie i procesy metaboliczne w organizmie. O czym warto pamiętać?
Prawidłowo skonstruowana dieta
Skoro metabolizm jest ściśle związany z odżywianiem się, warto przede wszystkim skupić się na kwestii zadbania o jadłospis oraz planowanie posiłków.
Podstawą jest oczywiście regularność. Posiłki powinno się spożywać co 3-4 godziny. Warto zrezygnować z jedzenia tylko 3 razy w ciągu dnia. Zdecydowanie lepsze dla metabolizmu jest wprowadzenie 5 mniejszych posiłków. Dzięki temu organizm cały czas ma wystarczającą ilość kalorii i nie musi robić zapasów.
Każdy posiłek powinien być odpowiednio zbalansowany, zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz błonnik – ułatwiający sprawne trawienie i dający uczucie sytości.
Przyprawy w codziennej diecie
Jeżeli zależy nam na przyspieszeniu metabolizmu, warto wprowadzić na stałe do diety dużą ilość przypraw. Wielkim wsparciem są zwłaszcza: pieprz kajeński, papryczki chilli, czosnek i cynamon. Wybierajmy produkty ze sprawdzonych źródeł, od renomowanych dostawców, jak choćby sklep z przyprawami SklepAgnex.pl.
Dzięki temu otrzymamy przyprawy wysokiej jakości, o aromatycznym smaku i zapachu, skutecznie wspierające procesy metaboliczne.
Wielkim wsparciem w przyspieszeniu metabolizmu jest kapsaicyna, która zwiększa termogenezę. Znajdziemy ją w papryczkach, pieprzu i imbirze. Z kolei czosnek stanowi bogate źródło ajoenu, który odpowiada za sprawną redukcję tkanki tłuszczowej.
Napoje pod stałą kontrolą
Oprócz samego pożywienia należy zadbać także o napoje. Podstawą jest oczywiście woda. Powinno się pić około 1,5 litra wody dziennie. Warto jednak pamiętać, że można ją przyjmować w formie naparów ziołowych lub herbat, które korzystnie wpływają na metabolizm.
Które napoje są najlepsze? Szczególnie dobrze działa zielona herbata, w której znajdują się katechiny, przyspieszające tempo metabolizmu. W jej przypadku dochodzi również do przyspieszenia termogenezy, jak przy niektórych przyprawach, omawianych powyżej.
Ciekawym wyborem do picia bywa napar z mięty. Zawarte w niej składniki pobudzają wydzielanie soków trawiennych, co wspomaga pracę układu pokarmowego. Warto zatem sięgać po miętę zwłaszcza po posiłkach.
Kilka kroków do lepszej formy
Oprócz kwestii związanych z prawidłowym odżywianiem się, powinniśmy też pamiętać, że tempo metabolizmu zależy także od kondycji organizmu. Warto zatem dbać o siebie, ograniczać źródła stresów i prowadzić higieniczny tryb życia, którego podstawą staną się wystarczająca ilość snu oraz regularna aktywność fizyczna.
W ten sposób buduje się solidne podstawy do przyspieszenia metabolizmu oraz zachowania pięknej sylwetki przez długie lata.
Powiązane artykuły
-
Dieta idealna, czyli jak jedzenie wpływa na proces starzenia i pojawianie się chorób
Psychiatra z Kalifornii W.M Bortz powiedział: "Żyjemy zbyt krótko i umieramy zbyt długo. Fizyczną dojrzałość osiągamy w wieku 25 lat, dojrzałość emocjonalną w wieku 35 lat, dojrzałość intelektualną w wieku 45 lat. Dojrzałość duchowa przychodzi jeszcze później. Jest tragiczne, iż właśnie wtedy, gdy jesteśmy w szczycie formy mentalno-duchowej, większość z nas zabija postępująca degradacja ciała".
-
Smak koloru – wywiad z dietetykiem Anną Orzeł
"Należy zadbać o to aby kształt, wygląd, barwa i konsystencja jedzenia były atrakcyjne, ponieważ ma to olbrzymi wpływ na wykorzystanie i przyswajalność pokarmu przez organizm człowieka." Dietetyk mgr inż. Anną Orzeł
-
Żywieniowe mity w ciąży
Ciąża to czas szczególny dla każdej nas – a wszystkie pod tym względem są jedyne, niepowtarzalne i wyjątkowe. Jako przyszła Mama starasz się dbać o siebie, zdrowo odżywiać, dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, żeby Maluszek miał jak najlepsze warunki do rozwoju. Ale wokół niektórych produktów spożywczych czy zasad żywienia krążą już legendy, a mama/ciocia/babcia/przyjaciółka ciągle Was pouczają: tego nie powinnaś, a to powinnaś! Zapraszam więc do lektury: żywieniowe mity w ciąży, którymi uraczono… nawet dietetyka.
-
Zaburzenia odżywiania - moja historia
Życie jest absolutnie nieprzewidywalne i potrafi mocno zaskoczyć. Przekonałam się o tym niejednokrotnie. Zastanawialiście się kiedyś jaką mają historię osoby mijane na ulicy? A może nawet nasi bliscy znajomi, o których być może wcale wszystkiego nie wiemy? Czy doświadczycie tego wszystkiego co doświadczyliście? Moja odpowiedź to zdecydowanie NIE. Nie sądziłam, że dziś będę w takiej sytuacji, w jakiej się znajduję, że moje życie tak się potoczy, że będę miała za sobą właśnie takie przeżycia, a już na pewno, że będę się zmagać z zaburzeniami odżywiania...
Kamila
Zaburzenia odżywiania - moja historia 2016-12-13 15:15:07 2016-12-08 21:26:59