Kruche ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i borówką jest:
- smaczne,
- bardzo szybkie i łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera,
- maślane,
Składniki (na tortownicę 24 cm):
200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
200 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki
1 kwaśne jabłko (ok. 150 g), obrane i pokrojone w plasterki
1 brzoskwinia, pokrojona na kawałki
ok. 150 g borówki amerykańskiej
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Z masła, cukru, jajka i mąki zagnieść ciasto przy pomocy miksera (aż wszystkie składniki połączą się, a ciasto wciąż będzie ziarniste).
Spód tortownicy wylepić 2/3 ciasta.
Na cieście rozłożyć jabłko, brzoskwinię i borówkę.
Resztę ciasta rozkruszyć na wierzchu.
Piec przez ok. 45 min., aż wierzch będzie mocno złoty.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki.
-
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła)
Przepis na ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone.
Cukry Proste
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła) 2016-10-16 07:56:07 2016-10-16 00:06:41