Jedną z głównych zasad adekwatnego dbania o swoją figurę jest spożywanie produktów niskocukrowych. Węglowodany są potrzebne w każdej diecie, jednak warto pamiętać, by nie było ich zbyt wiele oraz by pochodziły z tzw. naturalnych źródeł, czyli właśnie z owoców i warzyw. Oto kilka propozycji owoców i warzyw, które są idealne do spożycia dla osób dbających o niskokaloryczność swoich posiłków.

Evgeny Atamanenko @ 123rf.com
Awokado
Sam w sobie zawiera naprawdę mało węglowodanów. Jest ogromnie zdrowym owocem i wspomaga nasz metabolizm oraz zaopatrza organizm w ogrom substancji odżywczych. Można z niego zrobić różnego rodzaju przekąski lub spożywać go np. na kanapce czy jako dodatek do śniadania.
Rabarbar
Owoc, który jest naprawdę niskokalorycznym wariantem. Można z niego zrobić pyszny deser, po którym nie będą nas męczyć wyrzuty sumienia.
Maliny
Przepyszny owoc, którego zastosowanie jest naprawdę obszerne. Obecnie z malinami robi się nie tylko desery, ale i dania słone. Idealnym połączeniem jest pierś z kaczki z sosem malinowym. Z malin można zrobić także różnego rodzaju koktajle i soki.
Marchewka
Warzywo o właściwościach niskocukrowych. Nadaje się ono zarówno do deserów, jak i jako dodatek do zup i posiłków mięsnych. Z marchewki zrobimy także różnego rodzaju koktajle i przekąski, np. chipsy marchewkowe.
Kamila
Owoce i warzywa, które są idealne do niskokalorycznej diety 2019-10-02 11:28:38 2019-09-18 15:02:13