Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki!
rybka bezglutenowa
Potrzebujemy:
- 100 gr margaryny
- 1/2 szklanki mąki bg ( u mnie 25 gr gryczanej jasnej, 30 gr ryżowej i 15 gr ziemniaczanej )
- 1/3 szklanki ksylitolu/ cukru
- 1/3 szklanki suchego maku
- 2 jajeczka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia bg
- aromat bg (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Foremkę* wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką np.amarantusową lub gryczaną. Piekarnik nastaw na 180 stopni. W rondelku rozpuść margarynę i odstaw do przestudzenia. W miseczce wymieszaj mąki, przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dosyp ksylitol i utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę. Do masy dodaj następnie mąkę oraz margarynę. Zmiksuj. Białka ubij na sztywno i wmieszaj już ręcznie do ciasta. Na sam koniec dodaj mak i połącz całość delikatnie. Piecz przez około 40 minut. Sprawdź przy pomocy patyczka czy ciasto jest gotowe. Jeszcze gorące babki wyjmuję z foremek i odstawiam do przestygnięcia.
Smacznego !
*u mnie 2 małe formy o średnicy 11 cm.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
-
Przepis na bezglutenową babkę marchewkową
Każdy kolejny wypiek czy potrawa to nie tylko przepis. Przede wszystkim to nauka. Znów przekonałam się, że należy być wytrwałym, że warto coś naprawić i spróbować jeszcze raz. Baby, ach te baby ! W praktyce, każdy wie, że bywają niesforne. Drugie podejście okazało się sukcesem. Marchewka podarowała co ma w sobie najlepszego, mianowicie smak, kolor oraz słodycz. Ciasto w przeciwieństwie do większości babek jest wilgotne.
-
Przepis na jagielnik kokosowy
Kasza jaglana jest niezastąpiona. Idealna do wszystkiego- dań na słodko i na słono. To królowa wśród kasz- delikatna, neutralna, o niesamowitej konsystencji, nasiąkająca wszystkimi smakami. Jagielniki to już ciasta kultowe. Każdy weganin w swoim życiu na pewno jadł kawałek jagielnika czy to pieczonego, czy na zimno. Ten jagielnik jest zapychająco kokosowy. Najlepiej smakuje porządnie schłodzony z kwaskowatym malinowym sosem lub z bitą śmietaną kokosową (czasem można zaszaleć!).
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
rybka bezglutenowa
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli 2017-02-27 07:15:15 2017-02-24 15:25:42