Każdy kolejny wypiek czy potrawa to nie tylko przepis. Przede wszystkim to nauka. Znów przekonałam się, że należy być wytrwałym, że warto coś naprawić i spróbować jeszcze raz. Baby, ach te baby ! W praktyce, każdy wie, że bywają niesforne. Drugie podejście okazało się sukcesem. Marchewka podarowała co ma w sobie najlepszego, mianowicie smak, kolor oraz słodycz. Ciasto w przeciwieństwie do większości babek jest wilgotne.

rybka bezglutenowa
- 2 średnie babki -
Potrzebujemy :
- 120 gr marchewki startej na małych oczkach
- 90 gr mąki ryżowej
- 40 gr kartoflanki ( skrobia ziemniaczana )
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 1/4 szklanki cukru/ ksylitolu (można więcej)
- 1/2 łyżeczki bg proszku po pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy 2-3 razy, łączymy z proszkiem do pieczenia. Jajeczka rozdzielamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka natomiast ucieramy z cukrem. Dolewamy do nich olej. Wciąż miksując dodajemy marchewkę. Następnie partiami dosypujemy mąki. Gdy ciasto jest jednolite dodajemy najpierw łyżkę ubitych białek i mieszamy (już ręcznie). Dokładamy resztę białek i łączymy delikatnie całość . Masę przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką ryżową foremek. Pieczemy przez około 50 minut. Jeszcze gorące babki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Smacznego !
rybka bezglutenowa
Przepis na bezglutenową babkę marchewkową 2017-03-13 08:17:19 2017-03-11 14:44:46