Właśnie teraz na wiosnę ,jest czas, aby korzystać z młodych warzyw, które są wyjątkowo smaczne. Taka młoda kapusta jest najlepsza na świecie! Każda młoda główka przyniesiona do domu, aż krzyczy do nas –wiosna, już jest wiosna! Pamiętajmy, że to warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne, pod warunkiem, że zrezygnujesz z dodatku tłustego boczku, golonki czy kiełbasy. My polecamy do niej młode ziemniaczki. Skrobane oczywiście!
pixabay.com
Składniki:
- 1 duża młoda kapusta
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1-2 łyżeczki cukru
- ½ pęczka koperku
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Z kapusty oderwać wierzchnie liście, podzielić główkę na pół, dokładnie opłukać i poszatkować.
- Rozdrobnioną kapustę przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą tak, aby z ledwością ją przykrywała.
- Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, a następnie dodać do kapusty.
- Przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Gdy kapusta będzie miękka dodać mąkę rozrobioną w odrobinie wody i mieszać żeby się nie przypaliła.
- Na koniec wsypać posiekany koperek.
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Przepis na falafel doskonały - zdrowe kotleciki ubóstwiane przez wegan
Falafel to przysmak doskonale znany wegetarianom i weganom. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Niezwykle ważna rolę w falafelach odgrywają przyprawy, które to nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. To zmielone ziarna kolendry, kumin, czosnek, cebula, cytryna, pietruszka i papryka. Aby nasze falafle były idealne, należy poznać kilka podstawowych zasad ich przygotowywania, o których poniżej.
-
Pieczona frittata z warzywami i ricottą
Przepis na pieczoną frittatę z warzywami i ricottą
Kamila
Pieczona frittata z warzywami i ricottą 2016-10-13 14:07:58 2016-10-12 12:38:20