Przepisy wegetariańskie

Przepisy kulinarne, do stworzenia których nie używa się mięsa ani produktów mięsnych. Inaczej przepisy jarskie, które spożywają wegetarianie.


Przepis na makaron z tuńczykiem

Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.

Tajniki kuchni warzywnej, czyli pożywne menu w wersji wegetariańskiej

Jeszcze kilka lat temu bezmięsna dieta wydawała się rzeczą prawdziwie egzotyczną. Tymczasem z roku na rok liczba osób rezygnujących z mięsa rośnie w zaskakującym tempie. Jeśli koncept całkowitej rezygnacji z dań mięsnych nas nie przekonuje, warto chociaż poeksperymentować z kuchnią wegetariańską. Już kilka przygotowanych na bazie warzyw obiadów udowodni nam, że dania w wersji wege kryją w sobie znacznie więcej smaków i aromatów niż moglibyśmy się spodziewać.

Przepis na muffiny z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami

Nie ma nic przyjemniejszego jak jedzenie na łonie natury, a wraz z nastaniem latem okazji ku temu na pewno nie zabraknie. Moja propozycja na letnie przyjęcie w ogrodzie i na piknik to muffiny w wersji wytrawnej, z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami. Są proste i szybkie w przygotowaniu, więc możecie je upiec przed udaniem się na piknik i zabrać jeszcze ciepłe, lub przygotować je wcześniej i podać na zimno.

Pyszne placki ziemniaczane

Klasyczne, polskie placki ziemniaczane. Zrobione ze starych, mączystych ziemniaków. Placki są chrupiące i pyszne. Można podawać je na słodko, ale i na słono z sosami i mięsem.

Przepis na falafel doskonały - zdrowe kotleciki ubóstwiane przez wegan

Falafel to przysmak doskonale znany wegetarianom i weganom. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Niezwykle ważna rolę w falafelach odgrywają przyprawy, które to nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. To zmielone ziarna kolendry, kumin, czosnek, cebula, cytryna, pietruszka i papryka. Aby nasze falafle były idealne, należy poznać kilka podstawowych zasad ich przygotowywania, o których poniżej.

Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach

Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.