Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
fot. Materiały prasowe MSM Mońki
Składniki:
- 1 sałata rzymska lub dębowa
- 1 średnie jabłko
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 120 g fileta z kurczaka
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 50 g majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i całość wymieszać.
Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie pociąć w paski i wyłożyć na sałatkę.
Serek topiony połączyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.
Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami.
-
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa
Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato.
-
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
-
Przepis na sałatkę warzywną
Uwielbiam sałatki warzywne. Mogę jeść codziennie inną i nigdy nie mam dość. Nie dość, że czuję się najedzona, to jeszcze mam poczucie, że jest to tzw. dobre najedzenie. Dlatego dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych warzywnych połączeń.
Kamila
Przepis na sałatkę warzywną 2017-04-11 07:31:49 2017-04-09 20:01:24