Wspominałam Wam jakiś czas temu, że lektura książki "Food Pharmacy" natchnęła mnie do wprowadzenia zmian w naszych nawykach żywieniowych. Przede wszytskim postanowiłam ograniczyć do minimum ilość spożywanego cukru oraz produktów przetworzonych. Na razie idzie mi nieźle, choć czasem ochota na "coś słodkiego" jest nie do odparcia. Szukam wtedy zdrowych zamienników na przykład tak jak było to dzisiaj. Zapraszam Was na fit szarlotkę z kaszy kuskus.
źródło własne
Co będzie Ci potrzebne?
- pół szklanki kaszy kuskus
- 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka miodu
- jedno starte jabłko
- cynamon do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus (świetnie sprawdzi się również kasza jaglana) gotujemy aż wypije całe mleko.
- Mieszamy kaszę z jabłkiem i pozostałymi składnikami.
- Przekładamy do foremki, lub innego naczynia, które nadaje się do włożenia do piekarnika.
- Zapiekamy 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Wcinamy i cieszymy się, że nie pójdzie w boczki :D
A Wy macie jakieś ulubione fit słodkości? Chętnie się dowiem, tym bardziej, że potrzebuje inspiracji, bo zimą moja ochota na słodycze siega zenitu!
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Letnie przepisy: Pomysły na arbuza w kilku odsłonach. Smacznego!
Czy jest ktoś kto nie zna tego soczystego, orzeźwiającego owoca? Warto go jeść, gdyż składa się w ponad 90% z wody , a do tego zawiera mało cukru oraz przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia. Niestety arbuz nie daje się do długiego przechowywania, ani na przetwory. Wykorzystajcie letnie miesiące, by sprawdzić jak smakują pyszne kompozycje arbuza z innymi owocami, z ciastem, z kurczakiem, albo z różnymi rodzajami sałat czy serów!
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Jesienne dania, czyli 2 proste przepisy z dynią w roli głównej
Dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Sprawdza się świetnie podczas pieczenia, gotowania, smażenia i marynowania. Warto sięgać po nią zwłaszcza w sezonie, gdyż obfituje w tym czasie w cenne składniki odżywcze. Jak przyrządzić to pyszne warzywo, by smakowało całej rodzinie?
Pożeram strony
Jesienne dania, czyli 2 proste przepisy z dynią w roli głównej 2016-10-12 07:33:26 2016-09-12 10:46:59