Ceviche to jedno z tradycyjnych dań kuchni peruwiańskiej, które jest również bardzo popularne w innych krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Ekwador czy Meksyk, przy czym w każdym z tych krajów przyrządza się je nieco inaczej.
To delikatne i subtelne danie tradycyjnie przygotowuje się z surowej ryby marynowanej w soku z cytryny lub limonki, doprawionej papryczką chili, kolendrą i cebulą, i podanej z owocami lub warzywami, np marakują, awokado, pomidorami.Ceviche serwują również często restauracje w Hiszpanii, staje się także coraz bardziej popularne we Francji.
Danie to istniało przypuszczalnie w Peru przed przybyciem Hiszpanów na kontynent południowoamerykański, ale składało się głównie z ryby marynowanej w tamtejszych warzywach i wodorostach, to Hiszpanie przywieźli do Peru cytrusy, które wzbogaciły kompozycję tej potrawy.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 15 min.
Marynowanie: 1 godz.
Porcja dla 4 osób:
● 350 g filetów z białej ryby (np. dorsza)
● 1 cytryna
● ½ pęczka kolendry lub natki pietruszki
● 2 szalotki
● 2 dojrzałe marakuje
● 1 pomarańcza
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka oleju z awokado (opcjonalnie)
● 4 awokado
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę umyj, osusz, usuń z niej ości. Pokrój w drobną kostkę i wstaw do lodówki.
Z cytryny wyciśnij sok, kolendrę (lub natkę z pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj. Szalotki obierz i drobno posiekaj.
Owoce marakui przekrój na pół, łyżeczką wyjmij nasiona.
Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń białą błonę i pokrój owoc w drobną kostkę.
Przełóż do miski drobno pokrojoną rybę, marakuję, pomarańczę i szalotki. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i olej z awokado (opcjonalnie), posyp posiekaną kolendrą (lub natką pietruszki), dopraw solą i pieprzem do smaku, całość wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem przekrój na pół awokado, łyżką wyjmij miąższ, pokrój go w cienkie plasterki, ułóż je na talerzach, a na wierzch wyłóż schłodzone ceviche.
Podawaj mocno schłodzone.
Powiązane artykuły
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
Smaki Francji
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą 2016-12-05 09:23:51 2016-12-04 20:42:44