Ten przepis na makrelę marynowaną w sosie sojowo-balsamiczno-miodowym, podaną na smażonych jabłkach i porach z dodatkiem rozmarynu jest moją propozycją dania na świąteczny stół. Niezwykle aromatyczne i smaczne danie, zwłaszcza jeśli lubicie smaki słodko-słone. Życzę Wam pięknych Świąt Bożego Narodzenia !

smakifrancji.blogspot.com
Proporcje dla 4 osób :
● 600 g fileta z makreli
● 2 winne jabłka
● 2 małe pory
● 100 g masła
● 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
● 1 szklanka octu balsamicznego
● ½ szklanki miodu pszczelego
● 1 cytryna
● sól, pieprz
● 200 g sałaty karbowanej lub roszponki
Składniki na marynatę :
● 3 łyżki oleju sezamowego
● 1 łyżka posiekanej czuszki
● 1 łyżka startego imbiru
● ½ szklanki sosu sojowego
● 2-3 łyżki soku z cytryny
● ½ szklanki oliwy z oliwek
Na sos vinaigrette:
● ½ cytryny
● 1 łyżka miodu płynnego
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki marynaty.
Filety z makreli umyj i zamarynuj.
Przygotuj sos vinaigrette, mieszając sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Pory oczyść, przekrój wzdłuż, drobno pokrój. Jabłka obierz, pokrój na grube plasterki, skrop sokiem z cytryny i podsmaż z porami na maśle z rozmarynem. Usuń gałązki rozmarynu po usmażeniu.
Ocet balsamiczny podgrzewaj z miodem do chwili, gdy woda odparuje.
Zamarynowane filety z makreli smaż w całości lub pokrojone na plasterki, ułóż na jabłkach i porach, udekoruj sałatą.
Przepis zainspirowany książką Roberta Sowy „Esencja smaku”
Powiązane artykuły
-
Krem dyniowo-kasztanowy z grzankami i bitą śmietaną
Dynia to zdecydowanie „królowa jesiennych stołów”, piękna, smaczna, niskokaloryczna, a przede wszystkim zdrowa. Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów, dzięki zawartości betakarotenu i karotenoidom, zapobiega chorobom nowotworowym, zapobiega chorobom serca i miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Wszystkie jej odmiany mają ciekawy smak i można je wykorzystać w przeróżny sposób, na słodko i na słono. Kasztany to również jeden z symboli jesieni, nieco mniej popularne w kuchni polskiej niż francuskiej, kasztany jadalne zawierają również wiele minerałów (żelaza, magnezu, fosforu, potasu ) i witamin (wit. A, B6, C, kwasu foliowego). Można je jeść pieczone, jak również wykorzystać do sporządzenia deserów, konfitur oraz pysznych zup. Wytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości. Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna. A z grzankami z cebulą i gruyèrem smakuje rewelacyjnie! Gorąco zachęcam do jej spróbowania!
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
4 dania z makaronem, które zrobisz w 20 minut. Palce lizać!
Szybki i smaczny obiad – czy to nie brzmi zachęcająco? Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle, czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.
-
3 smaczne przepisy na wytrawną tartę
Gdy za oknem ładna pogoda, lepiej jest z niej skorzystać i wyjść na zewnątrz, niż sterczeć w kuchni. Przygotowywanie skomplikowanych potraw, które wymagają więcej czasu na przygotowanie, pozostaw na pochmurne dni. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na lekkie tarty ze świeżymi warzywami prosto z ogródka lub ze straganu. Tarty smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytrawne tarty to dobry pomysł na lekką kolację w ogródku, a także jako poczęstunek dla gości.
Smaki Francji
3 smaczne przepisy na wytrawną tartę 2017-02-03 07:20:57 2016-11-30 12:28:40