Początek nowego roku zwykle mobilizuje nas do zmian nawykow żywieniowych, stając się szansą "rozprawienia się" z efektami świątecznego przejedzenia. Jeśli i Twoje ciało domaga się składników odżywczych oraz z radością stałoby się lżejsze o parę kilogramów, to sięgnij po posiłek złożony z wartościowej kaszy, pełnych błonnika śliwek i jabłek oraz bogatej w zdrowe tłuszcze mieszanki ziaren i orzechów. Tak zblilasowane danie stanie się cennym elementem diety o każdej porze dnia - smakuje wspaniale, jest niezwykle sycące i odżywcze.
www.evenbetterfood.com
Składniki na 4 – 5 porcji:
- 2/3 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
- 3 średnie jabłka
- 1 szklanka suszonych miękkich śliwek (niesiarkowanych)
- po 2 łyżki pestek dyni, nasion słonecznika, siemienia lnianego i posiekanych orzechów pekan lub włoskich (można użyć nasion w innych proporcjach bądź też wykorzystać tylko niektóre ich rodzaje – według upodobań)
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1/2 łyżeczki kurkumy i imbiru
- duża szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
W garnuszku zagotować 1 1/3 szklanki wody wraz z solą. Do gotującej się wody wsypać kaszę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut).
Jabłka przekroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na połówki, większe na 3-4 kawałki. Nasiona i orzechy delikatnie i krotko podprażyć na suchej patelni (orzechów i nasion nie wolno poddawać działaniu zbyt wysokiej temperatury).
W dużym garnku umieścić kawałki jabłek, dodać sok z cytryny, przyprawy – wymieszać i prażyć na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż jabłka prawie całkowicie zmiękną (zależnie od rodzaju jabłek i wielkości kawałków – około 4-8 minut). Jeśli jabłka nie puszczają soku i przywierają do dna, dodać łyżkę lub dwie wody. Następnie dodać kawałki suszonych śliwek, dusić razem z jabłkami przez 2 minuty (jeśli śliwki były stosunkowo twarde, dodać je od razu wraz z jabłkami). Do owoców wrzucić ugotowaną kaszę oraz nasiona – całość delikatnie wymieszać, prażyć przez minutę. Danie znakomicie smakuje na ciepło i zimno.
Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Kokosowo-czekoladowe placki z kremem czekoladowym
Dawno nie jadłam placków więc czas to zmienić! Korzystając z wolnego poranka usmażyłam pyszne, podwójnie czekoladowe placuszki białkowo-tłuszczowe. Świetnie smakują solo jak i z owocami :)
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na świąteczną sałatkę z jajkiem
Jajko, symbol wykluwającego się, nowego życia, to element, którego absolutnie nie może zabraknąć podczas Wielkanocnego śniadania. Jest więc mnóstwo świątecznych potraw, w których możemy wykorzystać ów jajeczny składnik, tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ja dziś zapraszam na szybki i prosty przepis na świąteczną sałatkę z jajkiem.
-
Przepis na tofucznicę z wędzonym tofu, cebulką, pomidorem i szczypiorkiem
Od kiedy pamiętam, w weekendy cały dom wypełniał się zapachem jajecznicy. Nigdy za nią nie przepadałam. Jedyną jajecznicą, którą nawet lubiłam była ta robiona na parze. Moja relacja z jajecznicą uległa kompletnej zmianie po przejściu na weganizm. Po drugiej tofucznicy przekonałam się do jajecznego smaku. Od tamtej pory na weekendowych śniadaniach króluje ogromna patelnia tofucznicy (którą nierzadko zjadam sama...). Jaka jest najlepsza na świecie tofucznica? Oczywiście, że z pomidorami i szczypiorem! Zastąpienie zwykłego tofu tym wędzonym nadaje naszej poczciwej tofucznicy zupełnie nowego wymiaru. Dymny aromat wypełnia calutki dom, a rodzina nagle pojawia się w kuchni, pytając czy przypadkiem nie przeszedłeś na dobrą stronę mocy, robiąc jajecznicę z boczkiem... Jeśli do tej perfekcyjnej śniadaniowej kompozycji dorzucimy jeszcze cebulkę, otrzymamy najznakomitsze wegańskie śniadanie pod słońcem. Żaden język nie zapewnia wystarczającej ilości słów do opisania smaku owej tofucznicy. Jedyne co można powiedzieć to, że dla wielbicieli wszelakich bez jajecznych jajecznic i dla bez jajecznych niejadków ta będzie numerem jeden na weekendowym śniadaniu!
Even Better Food
Przepis na tofucznicę z wędzonym tofu, cebulką, pomidorem i szczypiorkiem 2017-03-02 09:19:59 2017-03-01 16:57:08