Chrupiące placki ziemniaczane, bagietka z konfiturą, pomidory ze śmietaną, spaghetti z czosnkową oliwą oraz świeży chleb z masłem i solą. Czasem w kuchni najpyszniejszy rezultat osiągnąć można kierując się zasadą „im mniej, tym lepiej”. Decydując się w kuchni na minimalizm z pewnością odkryjemy, że egzotyczne składniki, wymyślne techniki kulinarne i pieczołowicie dopracowane proporcje przypraw bardzo często przegrywają w zestawieniu z najprostszymi kompozycjami smakowymi.
Nieskomplikowane gotowanie cieszy się coraz większym powodzeniem, szczególnie wśród osób, których grafik dnia zazwyczaj zapełniony jest do granic możliwości. Rezygnowanie z kulinarnej finezji wcale nie musi oznaczać zawężenia smakowych horyzontów. Paradoksalnie, to właśnie dodając do potrawy mniej składników możemy w pełni delektować się ich smakiem. Szczególnie, jeśli wybierzemy produkty wysokiej jakości, odznaczające się wyrazistym aromatem i dobrym składem. Ponadto proste receptury to jednocześnie idealna baza dla niezliczonej liczby potraw, których finalny smak zdefiniują dodatki, jakie zdecydujemy się wykorzystać. Wystarczy chwila namysłu, by przywołać w pamięci co najmniej kilkanaście możliwości serwowania naleśników, placków czy klusek.
Apetyczną i zaskakująco prostą propozycją, zarówno dla miłośników nieskomplikowanych kompozycji smakowych, jak i zwolenników szybkiego kucharzenia, są węgierskie langosze. Sycące smażone placki, przygotowane na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków, mleka, drożdży i mąki pszennej, możemy podawać na wiele sposobów, polewając je kwaśną śmietaną lub sosem oraz posypując utartym aromatycznym serem żółtym.
Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 1 świeża papryka czerwona
- 1 świeża papryka żółta
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml pomidorów krojonych z puszki
- 250 ml wody
- 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
- sól do smaku
Wykonanie:
Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.
Składniki na langosze:
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
- 30 g drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- olej do smażenia
- 350 g sera aldamer MSM Mońki
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.
Smacznego!
Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.
Powiązane artykuły
-
Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady
Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami
Przepis na pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami. Palce lizać!
-
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka
Przepis na pyszne na placuszki z piersi kurczaka. Jeśli masz chwilkę to warto zrobić je na obiad. Wszyscy domownicy będa zachwyceni! Satysfakcja gwarantowana.
Kamila
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka 2016-10-25 07:43:37 2016-10-24 21:40:34