Wielkanocne dania nie należą do najlżejszych. Dużo w nich tłuszczu i prostych węglowodanów, które sprzyjają tyciu i uczuciu ciężkości po zjedzeniu posiłków. Potrawy te są jednak pyszne, dlatego nie namawiamy do rezygnacji z ich jedzenia. Wystarczy jeść z umiarem i nieco „odchudzić” tradycyjne dania, by po świętach cieszyć się doskonałym samopoczuciem i sylwetką.
AnjelikaGr @ shutterstock.com
Odpowiednia technika przygotowywania dań
Zamiast rezygnować z jedzenia świątecznych potraw, powinno się skupić na odpowiednim ich przygotowaniu. Pasztet można upiec z chudego królika, drobiu lub indyka zamiast z wołowiny lub wieprzowiny. Podobnie można wybierać kiełbasy i wędliny.
Sałatki można natomiast udekorować sosami na bazie jogurtu, które z powodzeniem zastąpią tradycyjny majonez. Bigos warto przyrządzić na chudej wołowinie, a sernik – na niskotłuszczowym twarogu. Dobrze jest też pamiętać o unikaniu nadmiaru cukru i soli.
Pieczywo na stole powinno być pełnoziarniste, by dostarczyć do organizmu odpowiedniej porcji błonnika. Dobrze również zrezygnować z masła i jeść chleb bez jego dodatku, smarując kromkę chudym twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką lub chrzanem.
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na domowy pasztet
Ten pasztet można zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Kamila
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50